Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Niz reakcija iz svijeta nogometa

Pogledajte reakcije na to da se SP 2022. igra u studenom i prosincu

Nakon što je posebna radna skupina Međunarodne nogometne federacije (FIFA) predložila da se svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine u Kataru igra od 26. studenoga do 23. prosinca, uslijedilo je niz reakcija iz svijeta nogometa.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Predsjednik Europskog udruženja klubova (ECA) Karl-Heinz Rummenigge smatra kako će promjena kalendara natjecanja predstavljati veliki izazov za 'nogometnu obitelj'.

"Ukoliko će se SP zaista igrati tijekom zime morat će se mijenjati kalendari nacionalnih saveza. Međutim, ne može se očekivati da će savezi i klubovi snositi troškove zbog takve promjene. Očekujem kompenzacije klubovima zbog promjene termina prvenstva," kazao je Rummenigge. Udruga europskih klubova (ECA) stoga je predlagala da se SP održi krajem travnja i početkom svibnja.

Međunarodno udruženje nogometaša (FIFPro) je objavilo priopćenje u kojem se naglašava kako promjena termina svjetskog prvenstva, ali i kraće prvenstvo znači i dodatno opterećenje za igrače zbog toga FIFPro prvo mora analizirati prijedlog, a tek nakon toga će se oglasiti.

Predsjednik Njemačkog nogometnog saveza (DFB) Wolfgang Niersbach je naglasio da zbog ljetnih vrućina nema drugog izbora nego SP održati tijekom zime.

"Teško se naviknuti na ideju da se SP održi uoči Božića, ali nemamo alternativu. Sada je na onima koji planiraju pronaći idealne datume," kazao je prvi čovjek njemačkog nogometa.

Direktor Njemačke nogometne lige (DFL) Andreas Rettig smatra kako će promjena termina predstavljati "dodatan teret na vrhunske igrače".

"Svjetsko prvenstvo u studenom i prosincu bit će organizacijski i financijski teret za klubove," smatra Rettig.

Iz elitnog razreda engleskog nogometa stigla je obavijest kako 'zimski World Cup nije poželjan za europske klubove'.

Tradicionalni termin za nogometno SP je lipanj i početak srpnja, ali u Kataru je nemoguće igrati u tom periodu zbog iznimno visokih temperatura. Protiv održavanja SP-a u siječnju i veljači bio je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) jer bi se u tom slučaju SP preklapalo sa Zimskim olimpijskim igrama.

Konačnu odluku o terminu održavanja SP-a u Kataru donijet će Izvršni odbor FIFA-e 19. ožujka u Zurichu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider