Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kakva lakrdija

Pogledajte izmišljeni penal: FIFA ponavlja utakmicu, sudac doživotno suspendiran!

Izmislio je jedanaesterac, uvelike utjecao na konačni rezultat, a sad je dobio suspenziju za zauvijek.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) odlučila je ponoviti utakmicu između Južne Afrike i Senegala u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. godine zbog katastrofalne odluke suca.

Utakmica je odigrana 12. studenog prošle godine u Polokwaneu, a Južna Afrika pobijedila je s 2:1.

Pri rezultatu 0:0 u 42. minuti sudac Joseph Lamptey izmislio je jedanaesterac za domaćine. Tvrdio je da je Kalidou Koulibaly igrao rukom, a senegalskog stopera lopta je zapravo pogodila u koljeno. Veliki prosvjedi senegalskih igrača nisu pomogli, Lamptey je ostao ustrajan u svojoj namjeri, a Južna je Afrika taj poklon iskoristila i postigla pogodak.

Senegalce je ta odluka, logično, potpuno razbjesnila i nikako se nisu mogli skoncentrirati na nastavak susreta pa su tri minute kasnije, prije odlaska na poluvrijeme, primili još jedan gol koji ih je potpuno dotukao. U nastavku su uspjeli jedino ublažiti poraz, ostavši bez vrlo važnih bodova u kvalifikacijama za SP.

Naravno, uputili su žalbu, a FIFA je suca Lampteyja doživotno suspendirala. Cijeli slučaj završio je na Sportskom arbitražnom sudu (CAS) u Lausannei koji je potvrdio prvotnu odluku FIFA-e.

Čelni ljudi svjetskog nogometa nisu nakon toga nimalo dvojili i poništili su utakmicu.

"Ova odluka slijedi potvrdu Sportskog arbitražnog suda (CAS) koji je potvrdio prvotnu Fifinu kaznu, odnosno doživotnu suspenziju za suca Josepha Lampteyja iz Gane. Ova odluka odmah stupa na snagu, a nova utakmica bit će odigrana u studenom."

U skupini D posljednjeg kruga afričkih kvalifikacija za SP 2018. godine vode Burkina Faso i Capo Verde s po šest bodova, Senegal je treći s pet bodova, dok Južna Afrika ima jedan bod. Senegal i Južna Afrika imaju utakmicu manje koju će, kako je naredila FIFA, odigrati u studenom.

Na SP će samo pobjednik skupine.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider