Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Talijansko prokletstvo

Podatak koji plaši Real pred okršaj s Juveom: Maradona je posljednji 'luzer'

Realu nikada nije bilo lako s talijanskim klubovima, posebice u posljednjih 28 godina...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Povijest Real Madrida i Juventusa u nekim je aspektima slična i često se ispreplitala. Imaju dosta zajedničkih poveznica. Real i Juve najtrofejniji su španjolski i talijanski klubovi. Real ima 32 državna naslova, Juve tek jedan manje.

Juve je do abdikacije savojske dinastije imao neformalni status „kraljevskog kluba“, slično kao što ga do danas ima Real. Neki od najvećih nogometaša nosili su dresove obaju klubova, a neki su izravno prelazili iz jednog u drugi, najčešće iz Torina u Madrid. Zinedine Zidane je najpoznatiji. Talijanski stručnjaci Fabio Capello i Carlo Ancelotti treneri su koji spajaju dva velika kluba.

Real i Juventus zajedno su bili 12 puta prvaci Europe. Real 10, Juve 2. Real je 13 puta igrao u finalu, Juve 7. Real je 26 puta igrao u polufinalu, Juve 11. Odigrali su 16 međusobnih utakmica u elitnom Uefinom natjecanju. Real ima 8 pobjeda, Juve 7, jednom je bilo neriješeno. No, tek po jednom su se sastajali u finalu i polufinalu. Real je u Amsterdamu 1998. pobijedio 1:0 kontroverznim golom Predraga Mijatovića, a Juve se osvetio pet godina kasnije izbacivši „galacticose“ u polufinalu, no u finalu je na Old Traffordu poražen od Milana na jedanaesterce. Milan je tada vodio današnji trener Reala Ancelotti.

Realu nikada nije bilo lako s talijanskim klubovima. Zanimljiv je podatak da Real u dvije kup utakmice u Uefinim natjecanjima nije prošao nijedan talijanski klub od 1987., kada je u prvom kolu Kupu prvaka izbacio Maradonin Napoli. Od tada je ispadao triput od Juventusa (LP), dvaput od Milana (Kup prvaka) i po jednom od Torina (Kup Uefe) i Rome (LP). Dakle, u sedam navrata, pa se može reći da Real u zadnjih 28 godina prati talijansko prokletstvo u fazi Uefinih natjecanja kada se igra na dvije utakmice.

Taj dojam se pojačava kada tomu dodamo da je Real ove sezone pogubio sve prijateljske utakmice koje je igrao s talijanskim klubovima (Inter, Milan, Roma, Fiorentina), uključujući i onu na kojem je stao njegov niz od 22 uzastopne pobjede kada je izgubio od Milana u Dubaiju.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider