Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ludo Svjetsko prvenstvo

'Pljačka' Hrvatske, suze, ugrizi... 10 stvari za pamćenje sa SP-a u Brazilu

Na izmaku je godina koju je u sportskom smislu obilježilo Svjetsko prvenstvo u Brazilu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dugo očekivana smotra najboljih nogometaša svijeta ispisala je brojne priče. Donosimo 10 najupečatljivijih...

Yuichi Nishimura i 'pljačka' na otvaranju

Hrvatska se nakon osam godina vratila na Svjetsko prvenstvo, a ždrijeb je odredio da otvarajuća utakmica bude Brazil - Hrvatska. Poveli su naši reprezentativci autogolom Marcela, izjednačio je Neymar i sve do 20 minuta prije kraja Hrvatska je držala veliki bod protiv domaćina. Međutim, onda se umiješao japanski sudac Yuichi Nishimura koji je poklonio penal Brazilu nakon teatralnog pada Freda poslije duela s Lovrenom. Žestoko su prosvjedovali Srna i društvo, ali nije pomoglo - Neymar je realizirao najstrožu kaznu iako je Pletikosa imao loptu na ruci, a u sudačkoj nadoknadi Oscar je potvrdio pobjedu Brazila.

Pojava nestajućeg spreja

Druga priča u vezi sudaca puno je pozitivnija. Tzv. nestajući sprej, koji se ranije koristio u nekim južnoameričkim državama, FIFA je uvela na SP-u u Brazilu kako bi živi zid prilikom slobodnih udaraca zbilja bio udaljen na propisanih 9.15 metara. Na taj način je uvelike smanjena mogućnost varanja i približavanja igrača iz živog zida, što je aklamacijom pozdravljeno među ljubiteljima nogometa.

Majstorija Robina van Persieja

Bilo je ovo SP s pregršt lijepih poteza i pogodaka za televizijske špice, a prvog od takvih isporučio je Robin van Persie. Na utakmici Nizozemska - Španjolska fantastični napadač Manchester Uniteda majstorski je reagirao na dugu loptu Daleya Blinda, pobjegao Sergiju Ramosu i vidio da je Iker Casillas istrčao te glavom maestralno pogodio za izjednačenje u finišu poluvremena, a do kraja dvoboja Oranje je zabilo još četiri gola, od čega Van Persie jednog.

Debakl Španjolske

U Brazil je španjolska reprezentacija stigla s titulom prvog favorita, kao aktualni prvak svijeta i dvostruki uzastopni prvak Europe. Ukratko, selekcija koja je u zadnjih šest-sedam godina harala svjetskim i europskim nogometom. Međutim, Furija je u Brazilu doživjela bolno prizemljenje - izgubili su obje prve utakmice (Nizozemska i Čile) i ostali bez šansi za osminu finala već nakon 180 minuta. U zadnjem su kolu svladali slabašnu Australiju, ali to je bila nikakva utjeha.

Čudo Kostarike

Čista suprotnost Španjolskoj je reprezentacija Kostarike. U Brazil su ispraćeni sa željom da se ne osramote previše u 'skupini smrti' (Italija, Urugvaj, Engleska), a završili su na senzacionalnom prvom mjestu sa sedam osvojenih bodova i samo jednim primljenim golom. U osmini finala su na penale izbacili Grčku da bi u četvrtfinalu na isti način ispali od Nizozemske. Prve zvijezde momčadi bili su sjajni vratar Keylor Navas (danas u Real Madridu), veznjak Bryan Ruiz (PSV) i napadač Joel Campbell (Arsenal).

Van Gaalova šok-terapija s Krulom

Upravo u utakmici s Kostarikom u četvrtfinalu nizozemski izbornik Louis van Gaal napravio je potez koji se zaista rijetko viđa, pogotovo na velikim natjecanjima. Znajući da prvi vratar Nizozemske Jasper Cillessen i u cijeloj karijeri nije obranio nijedan jedanaesterac, Van Gaal je u 120. minuti u igru uveo vratara Newcastlea Tima Krula koji mnogo bolje čita udarce s bijele točke. I pogodio je, jer Krul je obranio dva jedanaesterca u raspucavanju i odveo Oranje u polufinale.

James Rodriguez naslijedio Müllera

Sa šest pogodaka Zlatnu kopačku osvojio je James Rodriguez. Zabio je svim protivnicima u grupi (Obala Bjelokosti, Grčka, Japan), oba pogotka Urugvaju u osmini finala, od kojih je drugi bio prekrasan, te počasni gol u četvrtfinalu protiv Brazila. Iza sebe je ostavio Müllera (pet golova) i Neymara (četiri pogotka).

Suarezov ugriz Chiellinija

Luis Suarez je za vrijeme igranja u Engleskoj zbog svog ponašanja bio omražen među svim navijačima izuzev Liverpoolovih. Uz prgavi karakter dvije su stvari dovele do takvog odnosa - rasističko vrijeđanje Patricea Evre i ugriz Branislav Ivanovića. U Brazilu je ponovno ugrizao, ovaj put Giorgija Chiellinija u utakmici s Italijom i to u trenutku dok je Urugvaj imao rezultat koji ga je vodio dalje. FIFA nije imala milosti pa mu je odrezala četveromjesečnu suspenziju i Barcelona ga je morala čekati sve do kraja listopada kako bi debitirao.

Klose srušio Ronalda

Pred očima dotadašnjeg rekordera Luisa Nazarija de Lime Ronalda Miroslav Klose je postao najbolji strijelac u povijesti svjetskih prvenstava sa 16 golova. Prvo se izjednačio s Ronaldom pogotkom Gani u skupini, a onda je ispisao povijest kada je zabio Brazilu u polufinalu.

Njemačka sedmica Brazilu

A upravo ta polufinalna utakmica ono je što se možda i najviše pamti iz Brazila, više i od samog finalnog obračuna. Njemačka je uništila Brazil sa 7:1, a već na poluvremenu na semaforu je svijetlilo 0:5. Šok i nevjericu brazilskih tribina zamijenile su suze i naknadni zvižduci, a pitanje je kako bi grogirani Selecao prošao protiv Elfa da Nijemci nisu malo popustili u drugom poluvremenu: "Dogovorili smo se u svlačionici da nećemo ponižavati Brazilce", izjavio je kapetan Njemačke Philipp Lahm.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider