Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Platini u Beogradu

Platini u Beogradu: Ne postoji mogućnost regionalne lige

Michel Platini je, to svi znamo, veliki frend Vlatka Markovića. Ovih je dana svratio do naših 'komšija' ne bi li s njima porazgovarao o tome koliko su oni to ozbiljni kad je u pitanju regionalna liga.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) Michel Platini posjetio je Beograd i čelnike Srpskog nogometnog saveza te se pritom osvrnuo na mogućnost pokretanja Balkanske lige, primanja Kosova u Uefa-inu nogometnu obitelj, te sve izraženijih problema s huliganima.

Platini je naglasio kako u budućnosti postoji mogućnost pokretanja takve lige, ali dodao kako bi se prije toga morale stvoriti političke, ekonomske i druge pretpostavke da bi došlo do formiranja regionalne lige.

>> Platini kreće u borbu protiv bogatih klubova

'Prema Statutu FIFA-e i UEFA-e, ne postoji mogućnost formiranja regionalne lige. Ne suprostavljam se toj ideji, ali to ne znači da sam i automatski njezin pobornik. Ukoliko bi bilo dovoljno zainteresiranih strana za takav projekt i ukoliko bi se stvorili svi potrebni uvjeti, Izvršni odbor Uefe bi o tome raspravio', kazao je Platini.

Platini se osvrnuo i na pitanje Kosova kazavši kako Kosovo nema uvjete za primanje u Uefa-inu obitelj jer ta zemlja nije članica Ujedinjenih naroda, no Platini je dodao kako treba pronaći način da se mladi na tom prostoru bave nogometom.

'UEFA ili FIFA se ne bave politikom. Jedino što možemo učiniti u slučaju Kosova je poštivati status, koji kaže da niti jedna zemlja ne može postati članom UEFA-e dok nije u članstvu Ujedinjenih naroda.'

Na pitanje kako gleda na suzbijanje huliganizma, rasizma i ksenofobije na stadionima, Platini je rekao kako se u raznim zemljama primenjuju različiti metode u borbi s tim problemima.

'UEFA ima nula toleranciju prema nasilju i rasizmu. U Francuskoj se primjerice problemom rasizma i huliganizma više bavi Ministarstvo pravosuđa nego neka druga ministarstva, na primer Ministarstvo unutrašnjih poslova. Danas je odlično razvijen sustav nadzora i velikom broju huligana može se zabraniti dolazak na stadione', kazao je Platini.

Platini se tijekom jednodnevnog posjeta Srbiji sastao sa predsjednikom Srpskog nogometnog saveza Tomislavom Karadžićem, a imao je i sastanke sa dopredsjednikom Vlade Srbije i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem i ministricom za sport Snežanom Samardžić - Marković.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju
Utakmicu po Utakmicu Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider