Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
UEFA uvodi restrikcije u trošenju na igrače?

Platini kreće u borbu protiv bogatih klubova

Predsjednik UEFA-e ponovo će biti trn u oku bogatih klubova. Sprema 'pakleni plan' koji bi zabranio klubovima trošenje koje je izvan njihovih mogućnosti, a posebno su ga naživcirala velika zaduživanja radi kupovanja igrača.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Platini je dugogodišnji kritičar pretjerane rastrošnosti nogometnih klubova koji svoj uspjeh grade isključivo kupovinom igrača. Zato je prošle godine bio nezadovoljan što su se u finalu Lige prvaka našli jedni od najzaduženijih klubova – Manchester United i Chelsea.

'Nervira me što danas klubovi svoj uspjeh grade na kupovini igrača i kreditima', znao je često ponavljati Francuz. 

>> Abramović tek treći najbogatiji vlasnik kluba na Otoku

Nervira me što danas klubovi svoj uspjeh grade na kupovini igrača i kreditima

Nakon što smo svi bili svjedoci basnoslovne ponude Cityjevih šeika za Kaku, Platiniju je prekipjelo. Najavljuje kako bi uskoro moć bogatih vlasnika klubova mogla biti ograničena. To bi bila velika kazna za prezadužene klubove koji ne mogu naći ravnotežu između mogućnosti i želja bogatih vlasnika.

'150 milijuna funti je previše za jednog čovjeka. Dati toliko za avion ili brod da, ali za čovjeka…', skeptičan je prema današnjoj politici tržišta Platini, a prenose britanski mediji. 

Troši koliko imaš

Predsjednik čelne europske nogometne federacije predložit će sistem u kojem će klub moći potrošiti onoliko koliko ima, bez dodatne vanjske pomoći. Klub ne bi smio na plaću i transfer igrača trošiti više nego što je njegov prihod, inače bi mogao biti kažnjen od UEFA-e. Nešto slično kao i u NBA ligi.

'Ovo radimo kako bi zaštitili nogomet', kaže Platini koji bi više volio da svi klubovi proizvode igrače, a ne samo da kupuju i zadužuju se. Francuz također želi da se prestane s dovođenjem mladih igrača iz cijelog svijeta koji bi se, po njemu, bolje razvijali u svojim sredinama.

'To znači da Manchester City može u svom kampu imati sve mlade igrače iz Manchestera. Oni svi mogu postati novi Kaka, a ne da se potroši 150 milijuna funti na jednog čovjeka', misli Platini.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Rukomet 2023 Rukomet 2023
Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider