Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Guardiola na udaru

Pet najvećih pogrešaka 'Pepa avanturiste': Upao u zamku Barcelone!

Trener Bayerna Pep Guardiola pod udarom je medija, stručnjaka i njemačke javnosti nakon poraza na Camp Nouu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pep Guardiola nalazi se pod baražnom vatrom. Sijeva sa svih strana, stižu kritike od strane njemačkih medija do stručnjaka, bivših trenera i igrača. Svi su razočarani izdanjem Bayerna na Camp Nouu.

Real želi igrača koji je uštopao Messija: Najbolji bek današnjice!

Guardiola unazadio Bayern: Dobit će otkaz ako Barca promaršira kroz München?

„Može se izgubiti, ali ne smije se tako pasti u zadnjih petnaestak minuta. To je prilično loše“, održao je bukvicu igračima i trenerima Bayerna nakon utakmice Karl-Heinz Rummenigge. Glavni čovjek Bayern osvrnuo se i na fatalističke izjave i međusobne prepirke tijekom i nakon utakmice.
„Kada izgubite 3:0, jasno je da šanse nisu velike. Ali ni lamentacije neće pomoći. Mi smo Bayern, a klub kakav je naš ponekad zna napraviti čudo“, poručio je Rummenigge pokunjenim igračima i trenerima.

Najveći dio ove besjede ide na dušu Guardiole. U Njemačkoj se mnogima nije svidjelo kako je i prije utakmice uzdizao u nebesa Barcelonu i Messija. Te su izjave u Njemačkoj protumačene kao znak slabosti. Malodušje nije u njemačkom duhu, posebice jer su Bayern i „elf“ već pokazali da mogu izaći na kraj s Barcelonom i Messijom. Guardioli se zamjera da se ne želi prilagoditi novoj sredini, već istu prilagođava sebi. Čuju se i kritike da se na treninzima više čuje španjolski jezik nego njemački.

Međutim, činjenica je da nije Guardiola sam sebe doveo u Bayern i dao si ovlasti koje ima. Znalo se što donosi. Kako god, mnogi su mišljenja kako je Guardiola napravi previše pogrešaka u pripremi i vođenju najvažnije utakmice sezone. Iako se priznaje da su Bayernu puno nedostajali Alaba, Riberry i Robben, malo tko će u tom podatku naći opravdanje za Guardiolu. Bayern je veliki klub koji uvijek mora imati spremne zamjene, a osim toga Nijemci ne vole isprike i opravdanja. Uz to, Guardiola je već jednom zabrljao, prošle sezone protiv Reala. Uglavnom, kritike se mogu svesti u pet glavnih točaka.

1. Najveću pogrešku napravio je u slaganju obrane i sustava igre. Guardiola je odlučio krenuti s tri čovjeka u zadnjoj liniji. Igrača koji je inače desni bek, Rafinhu, postavio je na lijevu stranu da čuva Lionela Messija. Ta ideja nije funkcionirala od prve minute. Nakon 15 minuta, Guardiola je vratio četvoricu, Boatenga i Benatiju u sredinu, Bernata lijevo i Rafinhu desno. Guardiola je nakon utakmice objasnio da je želio uzeti loptu Barceloni i da je zato krenuo s trojicom odostraga. Oliver Kahn, bivši proslavljeni vratar Bayerna i njemačke reprezentacije, smatra kako je to bio preriskantan potez.
„Igrati s trojicom u zadnjoj liniji i čuvati igrače Barcelone 'jedan na jedan' ekstremno je opasna avantura.“
Barcelona nije kaznila Bayern u uvodu, ali loš ulazak u utakmicu često odredi krajnji rezultat.

2. Druga najčešća stvar koja se zamjera Guardioli jest nelogično vađenje Thomasa Muellera i ulazak Marija Goetza u trenutku kada je Barcelona povela 1:0. Mueller je teško prihvatio taj potez trenera i sasuo mu to u lice, što su uhvatile kamere. Nakon izlaska najboljeg Bayernovog igrača, momčad je izgubila stabilnost. Mnogi su mišljenja da Guardiola tim potezom napravio fatalnu pogrešku. Jer, Bayern je gubio 1:0 što je bio sasvim pristojan rezultat za uzvrat. Daljnji razvoj utakmice daje im za pravo.

Kako sarkastično kaže bivši Bayernov as Thomas Helmer, Guardiola je uvijek pun iznenađenja, i dobrih i loših. Ako je već vadio Muellera, možda je trebao uvesti nekog obrambeno orijentiranog igrača, a ne Goetza koji u posljednje vrijeme nije ni blizu prijašnje forme. Ali to onda ne bi bio Guardiola, njegova filozofija je isključivo ofenziva. Pokušao je dati gol, a primio je još dva.

3. Bayern i njegov trener upali su u zamku Barcelone odnosno Luisa Enriquea. Nakon što je Barca zabila gol, trebao je znati da će se povući i čekati kontru. Tako igraju cijelu sezone jače utakmice. Guardiola je naredio potpunu ofenzivu, sve je stavio na gol u gostima i izgubio.

„Ovaj poraz baš peče. Barca nas je iskontrirala. Mi smo imali loptu i pravili pogreške. A kad igrate protiv Barce, onda stiže kazna. Ali, to je naša igra, dio našeg identiteta, stalno želimo imati loptu u nogama. Mi ne čekamo kontre“, prokomentirao je Philipp Lahm.

Iz njegove izjave puno se toga može iščitati. Ako se sjećate prošle sezone, Guardiola je sam sebi najviše zamjerao što u uzvratu protiv Reala nije inzistirao na još većem posjedu, već je podlegao kritikama. Protiv Barce je ostao dosljedan sebi, no ta taktika očito nije dobitna.

4. Četvrti najveći prigovor je premalo izmjena. Držao je na terenu trojicu iskusnih veznjaka (Schweinsteiger, Lahm i Xabi Alonso) do kraja. Kasnije je rekao da nije želio vaditi igrače koji imaju jaku osobnost. Nadao se da će svojim iskustvom donijeti prevagu. Nije pogodio. Iskusni trio je pred kraj utakmice izgledao prilično umorno.

5. Peta zamjerka česte su rotacije. OK, Bayern je imao puno ozljeda tijekom sezone, no i oni koji su bili zdravi stalno su rotirani, kako u udarnom sastavu tako i po pozicijama. Mnogi smatraju da je time momčad izgubila stabilnost i kompaktnost.
„Previše promjena da bi se momčad uigrala i dobila na sigurnosti. To je i razlog velikom broju pogrešaka“, kaže još jedna legenda Bayerna Lothar Matthaeus.

Tako je to u nogometu. Kad se izgubi, onda sve izlazi na vidjelo. Dok se pobjeđuje malo tko gleda „konju u zube“. Do jučer je bio slavljen, a danas već gažen.

 

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider