Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
slušaj ili letiš!

Revolucionar Guardiola: 10 Pepovih zapovjedi za uspjeh!

Napredak Manchester Cityja u odnosu na prošlu sezonu vidljiv je iz aviona, iako je Guardiola na klupi svega tri mjeseca...

Gdje god da se pojavi, na čiju god klupu sjedne, španjolski nogometni stručnjak Pep Guardiola uvodi 'revoluciju' u klub. Iznimka nije ni Manchester City kojeg je preuzeo ovoga ljeta nakon tri godine provedene u minhenskom Bayernu.

Katalonski Sport donio je popis stvari koje Guardiola odmah usađuje u glave igrača. To je radio dok je bio trener Barcelone, Bayerna, a sada isti recept primjenjuje i na igračima Cityja. Velike promjene potvrdio je i jedan od kapetana Pablo Zabaleta.

"Tjera nas da zajedno doručkujemo i ručamo. Puno smo naučili u ovih nekoliko mjeseci s njim. Posebno kada je u pitanju njegova strast za nogometom. Na dane kada treniramo isključen nam je internet i u potpunosti smo izolirani od toga što se događa oko nas. Koncentrirani smo samo na nogomet", rekao je Zabaleta.

10 Pepovih zapovijedi

1. Prehrana

Otkako je preuzeo Barcelonu 2008. godine Guardiola u svakoj momčadi mijenja prehrambene navike. Pizze se ne jedu ni pod razno, kao ni bilo koja druga vrsta brze hrane, piva, gaziranih pića.

Katalonac tjera svoje igrače da jedu tjesteninu, rižu, meso, ribu, jogurte, žitarice i puno, puno voća. Posebnu pažnju obraća na prehranu nakon utakmice kako bi igrači što prije dobili sve potrebne komponente za oporavak.

2. Vrijeme

Ako Guardiola kaže da trening počinje u 9 ujutro, svaki igrač mora doći najkasnije sat vremena prije početka. U suprotnom slijede novčane kazne od 250 do 6000 eura!

3. Elektronika

Upotreba mobitela vrlo je limitirana. Slušalice na ušima i tipkanje po mobitelu za vrijeme službenog okupljanja momčadi u potpunosti je zabranjeno, kako se ne bi stekao dojam da su igrači izolirani. Guardiola od svojih igrača traži komunikaciju, kako u trening centru tako i u autobusu gdje je razgovaranje na mobitel dopušteno samo u slučaju krajnje nužde.

4. Pravila odjevanja

Svakoga dana svaki igrač ima na raspolaganju kompletnu klupsku garderobu i obavezno ju mora koristiti kada su u pitanju momčadska okupljanja (treninzi, sastanci, utakmice, putovanja itd). Nepoštivanje tog dogovora također se kažnjava novčanom kaznom.

5. Odnos prema suigračima

Guardiola na sve moguće načine potiče igrače na profesionalan i bliskiji odnos među sobom. S obzirom da je bio igrač Guardiola najbolje zna koliko je važno da unutar same momčadi vlada dobra atmosfera te da je momčad ujedinjena. Stoga maksimalno potiče zajednička druženja i ne podnosi nikakve konflikte unutar tima.

6. Interni bon ton

Guardiola svakodnevno uči svoje igrače da se jedni prema drugima, kao i prema klupskom osoblju, odnose s maksimalnim poštovanjem i razumijevanjem. Primjerice, ne smije se dogoditi da igrači nakon treninga na svim stranama svlačionice ostavljaju prljavo rublje, već ih obavezno moraju ostaviti na za to predviđena mjesta.

7. Eksterni bon ton

Nogometaši su u javnosti slika kluba. Stoga se ne smije dogoditi da u interakciji s navijačima i medijima igrači budu neprofesionalni ili još gore bezobrazni i bahati. Najbolji primjer što se događa s igračima koje se u javnosti ne ponašaju s klupskim pravilima je Yaya Toure, kojeg je Guardiola udaljio iz prve momčadi.

8. Rigorozne mjere kažnjavanja

I ne samo ponašanje igrača već i njihovih menadžera. Toureov Selcuk je uvrijedio Guardiolu i klub, zbog čega je Katalonac rekao da dok se ne ispriča njegov pulen nikada više neće zaigrati za prvu momčad. Kazne vrijede za sve vrste kršenja klupske politike.

9. Planiranje izvan nogometnih aktivnosti

Pep Guardiola nije trener koji će ukinuti božićni 'party', ali isto tako nije trener koji će dopustiti da njegovi igrači rade što god požele. Taj event bit će organiziran do posljednjeg detalja, a igrači će točno znati kada moraju biti u svojim kućama.

Isto vrijedi i za bilo koji drugi event. Istu je stvar radio i u Bayernu kada je na tri godine zaredom vodio svoje igrače na Oktoberfest, ali je istovremeno svaki njigov pokret maksimalno kontrolirao.

10. Novčane kazne

Uveo ih je u Barceloni, uveo ih je i u Bayernu. Svako kršenje pravila Guardiola kažnjava novčanim kaznama od 250 do 6000 eura. Kapetani su zaduženi za skupljanje kazni. U Barceloni i Bayernu su to radili Puyol i Lahm, dok u Cityju tu obavezu odrađuju Kompany i Zabaleta.

Sva pravila koja je uveo već su dala rezultata momčadi iz Manchestera. City je vodeći sastav Premierlige koji je tek u 7. kolu izgubio prve bodove u Premierligi (poraz od Tottenhama).

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider