Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bez dlake na jeziku

Legenda Man.Uniteda žestoko kritizira Premierligu: Ma kakva najbolja liga...

Paul Scholes je u svojoj knjizi kritizirao nove trendove u engleskom nogometu poput utrke za što većim profitom i zanemarivanja kvalitete nogometa.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Unatoč rekordnim transferima i zaradi od TV prava, engleski klubovi posljednjih godina redovno izvlače deblji kraj u susretima s kontinentalnim rivalima. Ne tako davno, engleski klubovi su dominirali europskim natjecanjima – Manchester United, Chelsea i Liverpool su svi u novijoj povijesti osvajali naslove i igrali finala. Međutim, dogodio im se nagli pad i danas Europom dominiraju španjolski i njemački klubovi, dok se iz ostalih liga Juventus nametnuo kao jedini ozbiljan suparnik.

Unatoč tome, Premierligu mnogi i dalje vide kao najjaču i najbolju na svijetu. Takvo je razmišljanje u svojoj knjizi kritizirao legendarni veznjak Manchestera Paul Scholes. Scholes kao najbolju ligu vidi španjolsku, a smatra da i Bundesliga ima bolje momčadi. Po njemu, čak i talijanska Serie A, već godinama u padu i podcijenjena od Engleza, ima elitni klub u Juventusu, koji je uvjerljivo bolji od bilo kojeg engleskog.

Scholes dodaje kako, unatoč financijskoj nadmoći, Premierligi fali elitnih igrača. Kao jedine koji se mogu nositi s najboljima na svijetu vidi Cityjev trojac Davida Silvu, Kevina De Bruynea i Sergija Aguera.

„Najbolji igrači su u Španjolskoj, Bayernu ili Juventusu. Povezani smo s elitnim igračima poput Garetha Balea, ali ih više ne možemo zadržati. Nećete vidjeti Messija ili Neymara u Premierligi,“ primjećuje Scholes.

Utrka za profitom smanjuje kvalitetu nogometa

U skladu s time, Scholes tvrdi da se ne može sjetiti kad je u zadnje dvije godine godine pogledao dobru, spektakularnu utakmicu u Premierligi. Europske derbije poput onog Bayerna i Borussije Dortmund vidi kao daleko kvalitetnije. Alarmantno je za engleski nogomet što situacija nije bila takva prije desetak godina.

„Osim Real Madrida, nitko nije bio osjetno bolji. Mislim da Bayern nije bio posebno jak, Juventus je bio dobar, ali engleski klubovi su bili u rangu s njima,“ piše Scholes, koji krivca nalazi u novim vlasnicima klubova, kojima je novac na prvom, a nogomet na drugom mjestu.

Poziva na balans između biznisa i nogometa kakav postoji, primjerice, u Barceloni. U uvjetima u kojima su vlasnici čisti poslovni ljudi kojima je na umu samo profit, dok ih uopće ne zanima što se događa na terenu, dolazi do pada kvalitete nogometa. Klubovi poput Barcelone, s druge strane, nisu u vlasništvu samo jednog čovjeka ili grupe investitora.

Oni kao klubovi u kojima članovi imaju veliki utjecaj kao primarne ciljeve imaju kompetitivnost i osvajanje najvećih trofeja. Scholes u tome vidi primarni razlog odlaska najkvalitetnijih igrača upravo u takve klubove, što kao posljedicu ima smanjivanje kvalitete engleskog nogometa u odnosu na ostatak Europe.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider