Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Vrijeme je da se krene

Ovo više nema smisla, još sude „njihovi“ ljudi: Zašto Rijeka i Hajduk ne traže strane suce?

Veliki obrat u odnosima Hrvatskog nogometnog saveza i Rijeke...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Damir Mišković povukao je ostavku na funkcijama u HNS-u pa će i dalje biti potpredsjednik Saveza i član Izvršnog odbora. Podsjetimo, ostavku je dao odmah nakon derbija Dinama i Rijeke u subotu zbog lošeg suđenja. Sada je poručio kako želi raditi na poboljšanju i reorganizaciji sudačke organizacije.

"Hvala Vučemiloviću i sucima na suđenju, podnosim ostavku na sva mjesta u HNS-u", poručio je Damir Mišković u subotu, da bi jutros promijenio priču.

"Moju ostavku ne treba posebno obrazlagati. Dogovorio sam se jučer s Damirom Vrbanovićem: ili ćemo reorganizirati sudačku organizaciju ili ćemo svatko svojim putem. Suci moraju biti profesionalci koji će odgovarati za svoj rad."

Mišković je još poručio kako nema rata između Saveza i Rijeke, te kako je njegov najveći cilj reorganizacija sudačke komisije.
"Nije to samo zbog utakmice Dinamo - Rijeka već zbog našeg nogometa. Inače ne pričam o sucima, ali stvarno nisu bili na nivou."

Povlačenje ostavke iznenadilo je širu nogometnu javnost, a možda Miškoviću bolje rješenje stoji već godinama pred nosom. Naime, svoje probleme sa suđenjem najvažnijih utakmica u vaterpolskom savezom riješili su "iznajmljivanjem" stranih sudaca. Isprva talijanskih, kasnije i ostalih najboljih u Europi.

"Imali smo suradnju i sa Mađarima, Srbima, Rumunjima gdje su naši suci dobrim djelom sudili završnice tih prvenstava, a s druge strane smo mi koristili najbolje europske suce u trenucima kad smo procijenili da nam je to nužno", kaže Perica Bukić, proslavljeni hrvatski vaterpolski reprezentativac i trenutačni predsjednik HVS-a.

Od toga je prošlo i više od 8 godina, a sudačkih repova više nema.
"Sudac kako god dosudi, netko će biti nezadovoljan. U tim situacijama se pokazalo kao jedan izuzetno dobar iskorak angažman i dogovor sa stranim sucima. Nama se to pokazalo kao puni pogodak", kaže Bukić.

Dugogodišnji UEFA-in delegat i prvi tajnik HNS-a Duško Grabovac ne smatra da bi to bilo dugotrajno rješenje.
"To pokazuje da još manje vjerujemo jedni drugima. To bi možda bilo nekakvo privremeno rješenje koje bi možda na pojedinoj utakmici dovelo do toga da i ako se dogodi kakva pogreška, da se to prepiše slučaju. Ali mislim da ne bi riješilo u konačnici problem", kaže Grabovac.

A problemi su uvijek tu. Možda zato što se u HNL-u u najvećoj mjeri i dalje sude suci koji su sudili i prije nego li su im glavni šefovi Širić i Djedović uhićeni i nepravomoćno osuđeni na zatvorske kazne. Do očekivane čistke sudačke organizacije od tada pa do danas još nije došlo.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider