Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"Luđačke" cifre

Ovo je brutalno: Pogledajte što Katar sprema za Svjetsko prvenstvo

Svjetsko prvenstvo koje će se za pet godina održati u Katru bit će specifično po mnogočemu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Katarske vlasti troše 500 milijuna dolara tjedno kako bi završili sve planirane projekte do početka Svjetskog nogometnog prvenstva koje će se 2022. održati u toj zemlji, od 21. studenog do 18. prosinca.

"Trošimo skoro 500 milijuna dolara tjedno i tako će biti sve dok ne završimo radove. Ukupan proračun iznosi oko 200 milijardi dolara", kazao je katarski ministar financija Ali Shareef Al-Emadi.

"Ne želimo se dovesti u situaciju da još uređujemo stadione, a da je prvenstvo počelo i da su ljudi već stigli u našu zemlju", kazao je katarski ministar.

Grade stadione, ceste, željeznice, bolnice...

Ali Shareef Al-Emadi je otkrio kako se ne grade samo stadioni, već i ceste, željeznice, hoteli, nova zrakoplovna luka, bolnice...

"Novac je osiguran premda je cijena nafte bitno pala", dodao je Al Emadi.

Na pitanje hoće li to biti najskuplje Svjetsko prvenstvo u povijesti, ministar je odgovorio.

Ukupno će uložiti 200 milijardi dolara

"U kompletnu infrastrukturu ulažemo 200 milijardi dolara, međutim ako računamo samo objekte za SP, onda neće biti najskuplje."

Katar za Svjetsko prvenstvo gradi 10 stadiona, od kojih će sedam biti potpuno novih, a tri će proći obnovu i povećanje kapaciteta.

Katar je treća zemlja na svijetu po rezervama plina, a ova država ima i više od 25 milijardi barela rezervi nafte. Nafta i zemni plin čine 85 posto prihoda od uvoza i preko 50 posto BDP-a.

Katar je 2016. prvi put u posljednjih 15 godina zabilježio proračunski manjak zbog pada cijena energije. Manjak je iznosio 12 milijardi dolara, a za 2017. je odobren državni proračun s deficitom od 7.7 milijarde dolara.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Utakmicu po Utakmicu Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider