Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Traže se odgovori

Otvoreno pismo navijača Hajduka iz dijaspore Šukeru i HNS-u

Osam društava prijatelja osvrnulo se na goruće probleme hrvatskog nogometa.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Navijači Hajduka organizirani u društva prijatelja Hajduka iz njemačkih gradova Berlin, Hannover, Köln, München i Stuttgart te Društvo prijatelja Hajduka Stery/Linz iz Austrije kao i društva prijatelja iz švedskog grada Jönköping i irskog Dublina uputili su otvoreno pismo predsjedniku HNS-a Davoru Šukeru i članovima Izvršnog odbora HNS-a.

Zabrinuti su zbog "kritičnog stanja u hrvatskom nogometu posljednjih godina", smatraju da "za trenutno stanje Savez snosi veliki dio odgovornosti zbog pasivnosti i jednostranosti u mnogim situacijama". Pitaju krovnu organizaciju hrvatskog nogometa kako i na koji način misle riješiti postoje probleme, vratiti povjerenje navijača i što kane poduzeti kako bi uvjerili sve da hrvatski nogomet nije podređen interesima jedne osobe odnosno jednog kluba.

Naveli su, između ostalog, odluke o povećanju broja stranaca, javni istup disciplinskog suca Saše Pavličića Bekića koji se deklarirao kao strastveni navijač Dinama, kao i neprovođenje Zakona o sportu i postojanje Lokomotive u Prvoj HNL.

"Kad zbrojimo sve navedeno, dolazimo do zaključka da se nalazimo u slijepoj ulici: Za stanje u hrvatskom nogometu vi krivite isključivo navijače, točnije huligane, dok oni glavne krivce vide u vama i ljudima bliskima HNS-u. Znači, nema ni naprijed ni nazad, nitko se ne miče sa svog stajališta, a jedini koji stvarno pati pod ovom pat-situacijom je – nogomet! 

Iskreno se pitamo zašto vi kao nogometni savez sve ovo vrijeme niste zatražili konstruktivan razgovor s predstavnicima navijačkih skupina - Torcidom, Bad Blue Boysima, Armadom, Kohortom, itd.?

Ipak, vi postojite zbog njih. Jer, da nije navijača, ne bi bilo ni nogometa, dakle ni vas. Znači vi ste trebali napraviti prvi korak i krenuti u dijalog s njima. Uglavnom, daljnje prepucavanje preko medija ili nekih priopćenja s bilo koje strane neće donijeti riješenje, mislimo da ste i vi toga svjesni. Uostalom, ako sebe ne smatrate krivima, onda i niste imali razloga izbjegavati razgovor, mogli ste dakle čiste savjesti i čistog obraza sjesti za stol, saslušati drugu stranu i dokaziti joj da nije u pravu, zar ne? Sada je već prekasno za razgovor.

Dakle, ako i dalje smatrate da nema potrebe za reformama, da su huligani taj tumor od kojeg boluje hrvatski nogomet, da su sve kritike upućene vama s raznih strana neopravdane te da se temelje na neistinama, da je normalno da interes za utakmicama MaxTV Prve lige ne postoji (10 prodanih ulaznica za utakmicu Lokomotiva - Split 18. prosinca 2016.), da ima smisla uvjeravati hrvatsku javnost da je u HNS-u sve čisto i korektno te da vlada demokracija, a ne interes, da je sasvim normalno da u HNS-u funkcije obnašaju osobe s policijskim dosjeom, te osobe protiv koji se još uvijek vode ozbiljni sudski procesi, onda bi možda bilo najbolje, za vas i za hrvatski nogomet, da stavite vaše pozicije na raspolaganje ili podnesete neopozive ostavke. Tim moralnim činom bi vaša mjesta bila slobodna za novu garnituru ljudi, iskrene ljubitelje nogometa, koji bi bili spremni i voljni napraviti čistku i uhvatiti se u koštac sa svim problemima i osobama koji su zaslužni za propast hrvatskog klupskog i reprezentativnog nogometa", poručuju društva prijatelja Hajduka iz dijaspore.

U potpisu otvorenog pisma su:

Robert Topić - predsjednik Društva prijatelja Hajduka Berlin
Ivica Koparan - predsjednik Društva prijatelja Hajduka Hannover
Josip Brnadić - predsjednik Društva prijatelja Hajduka Köln
Romano Sole - predsjednik Društva prijatelja Hajduka München
Anđelko Turić - predsjednik Društva prijatelja Hajduka Stuttgart
Drago Baković - predsjednik Društva prijatelja Hajduka Steyr/Linz
Ante Mikulić - predsjednik Društva prijatelja Hajduka Jönköping
Marko Šimić - predsjednik Društva prijatelja Hajduka Dublin

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider