Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Posljednji talijanski velikan

Otpisao ga iz Milana, no sada je sretan 'poput prasca' jer ga ima

Dok Juventus lagano korača trećem uzastopnom osvajanju naslova prvaka i dok se čeka povratak velikog Andre Pirla na teren, u ruke mi je došla autobiografija tog veličanstvenog talijanskog reprezentativca...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ako je do sada mišljenje o njemu bilo iznimno pozitivno, od sada ono prelazi u divljenje. Dok su naslovnice sportskih tiskovina pune mlađahnih nogometnih zvijezdi zbog svojih skandala i svađama s trenerima, te suigračima, ovaj samozatajni 'starac' strpljivo odrađuje krugove na nogometnim travnjacima.

Tračevi i skandali nisu ga pratili ni u jednom dijelu karijere koja sada traje već skoro pa dva desetljeća. Iako se prošle godine, nakon 13 godina braka i dvoje djece, rastao od supruge, u medijima nije izazvao preveliku senzaciju. No, njegove izvedbe na nogometnom terenu izazivaju upravo to, senzaciju i ovacije, jer Andrea Pirlo jedan je od posljednih velikana nogometa u Italiji. Sa 36 godina na leđima iznova u svakoj utakmici oduševljava nogometne fanove.

Iako je već odavno u ne baš popularnim nogometnim godinama, još uvijek je motor talijanskog prvaka, ali i reprezentacije. I  teško je zamisliti što se danas mota po glavama nogometnih stručnjaka iz danas tek osrednjeg nogometnog kluba Milana, kada gledaju njegove nastupe u dresu Juventusa ili Azzura, koji su mu nakon 10 godina i 284 utakmice odigrane za Milan odlučili zahvaliti na svemu.

Tako je Pirlo u svojoj autobiografiji koja je objavljena prošle godine priznao kako je samo godinu prije nego li su ga otpisali u Milanu, dakle 2010. godine, imao tajni sastanak s Pepom Guardiolom, koji ga je silno želio dovesti u Barcelonu! Sastanak se održao u kolovozu 2010. godine u prostorijama Nou Campa, a Guardiola mu je tada rekao:

"Užasno samo jaki. Ne bih mogao poželjeti puno više od ovoga, ali ti bi bio šlag na vrhu torte. Tražimo veznog igrača koji će odgovarati igri Xavija i Inieste, a taj igrač si ti. Imaš sve kvalitete za Barcelonu, a uz to si svjetska klasa", otkrio je Pirlo na koji mu je način Guardiola priopćio želju za njegovim dolaskom.

No, do realizacije transfera nije došlo. Milan je naime, odbio pustiti talijanskog reprezentativca u Kataloniju, no zato su ga se već idućeg ljeta odlučili riješiti i tako je Pirlo bez odštete otišao u Juventus. Čovjek koji će gotovo sigurno i treću uzastopnu sezonu donijeti naslov torinskom klubu, u svojoj je knjizi posebno poglavlje posvetio opisu svog odlaska iz Milana, ali i priznao:

"Dopuzao bih tada na sve četiri noge u Barcelonu. Bila je to najbolja momčad svijeta".

Priznajem i prije čitanja autobiografije Andrea Pirlo bio je jedinstven, a nakon pročitanih stranica i stranica njegovih razmišljanja, još mi je jasnije da je on jedan od najdojmljivijih sportaša svih vremena.

Jedna od najsmiješnih priča je svakako način na koji je završena njegova 10-godišnja vjernost Milanu. Potpredsjednik Adriano Galliani mu je sve objasnio, od toga kako su se vremena u nogometu promijenila, ali i kako trener Massimiliano Allegri ima novu ulogu za njega, jer misli da neće više moći igrati ispred obrane. I onda jedna od najsmješnijih izjava Gallianija:

"Čak i ako sjediš na klupi ili na tribini osvojit ćeš titulu. Kao što znaš Andrea, strategija se promijenila ove godine. Ako imaš više od 30, nudimo ti ugovor na samo jednu godinu".

Igrom sudbine Allegri je 2014. postao trener Juventusa i trener igrača kojeg se ne tako davno odrekao. Biti će zanimljivo na kraju sezone vidjeti Allegrija izbliza kada Andrea Pirlo kako sada stvari stoje još jednom podigne pehar pobjednika.

Koliko dugo će nogometni zaljubljenici još uživati u nogometnim predstavama koje će im prirediti ovaj 36-godišnjak nije poznato, no svi se nadaju što duže.

Zanimaciju nakon završetka bogate karijere Pirlo je već pronašao. Rođen u bogatoj obitelji, novac mu nikada nije bio motiv za igranje. Osim nekoliko željezara u vlasništvu obitelji, Pirlo je postao i vlasnik nekoliko vinograda u kojima već sada i sam sudjeluje u nastanku raznih vina. I upravo su vina ono što ga osim nogometa najviše zanima.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider