Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Messi ruši sve granice

Ovo je bolesno i pitanje je kada će eksplodirati: Otkrivena nova Ronaldova plaća

Gdje je kraj plesu milijuna nitko sa sigurnošću ne može nazrijeti, ali da sve skupa ne može ići u beskonačnost, to je prilično izvjesno.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Cristiano Ronaldo produžio je ugovor s Real Madridom do 2021., no pitanje koje najviše intrigira jest pod kojim uvjetima? Službene objave nema pa se može samo spekulirati. Jedno je sigurno, Ronaldo je dobio značajnu povišicu, ali opet se postavlja pitanje koliku?

VIDEO Ronaldo je ovim potezom podigao veliku prašinu: Pojavila se sramotna snimka

Teško je reći kada se ne zna točno ni koliko je do sada zarađivao. Informacije o godišnjoj plaći variraju od izvora do izvora. Španjolski mediji spekulirali su da mu je stara plaća iznosila, opet ovisno o izvoru, između 19 i 22 milijuna eura, a da mu nova iznosi između 20 i 25 milijuna eura.

Portugalski Correio Manha, za kojeg se pretpostavlja da je blizak Ronaldu preko nekih prijateljskih veza, tvrdi da će Ronaldo po novom ugovoru zarađivati 23.6 milijuna eura godišnje neto. Do isteka ugovora Real će ukupno isplatiti Ronaldu 118 milijuna eura neto. U bruto iznosu to pomnožite s dva. Ronaldo će Madriđane na godišnjoj razini u bruto iznosu stajati oko 50 milijuna eura. Taj je iznos veći od godišnjeg proračuna mnogih europskih klubova i to srednje klase.

Uvjetno rečeno, jedan Ronaldo stajat će kao dva zagrebačka Dinama, ako su istinite spekulacije da Dinamo ima proračun oko 25 milijuna eura.
Real i Ronaldo dogovorili su i ponešto izmijenjeni modalitet podjele prihoda od marketinških prihoda (image rights). Navodno je Ronaldo prepustio jedan dio prava Realu pa ta podjela sada iznosi 50 – 50.

Messijeva plaća bit će izvan svih kategorija

Budući da se ne zna točno kolika je plaća Lionela Messija u Barceloni, ostaje pitanje je li Ronaldo po novom ugovoru postao najplaćeniji nogometaš na svijetu? Ako ga je i pretekao za milijun ili dva, neće zadugo. Messi bi u dogledno vrijeme trebao potpisati novi astronomski ugovor s Barcelonom. Već duže vremena se spekulira da mu plaća progresivno trebala narasti do nevjerojatnih četrdesetak milijuna eura godišnje neto.

To znači da Barcu stajao cirka 80 milijuna eura godišnje. Barcelona već u ovom trenutku ima najveće izdatke na plaće svojih nogometaša u odnosu na proračun. Udio plaća u proračunu prelazi dozvoljenih 65 posto, odnosno preko 300 milijuna na ime čistih plaća plus stotinjak milijuna razno-raznih bonusa. UEFA je u nekoliko navrata upozorila Barcelonu da taj postotak u najbrže mogućem roku mora smanjiti ili će morati primijeniti sankcije.

Pitanje je kada će "balon" eskplodirati?

Stoga i ne čudi što je predsjednik Barcelone Josep Maria Bartomeu nedavno otvoreno izjavio da igrači katalonskog kluba moraju biti svjesni da plaće ne mogu rasti u beskonačnost i da moraju biti usklađene sa zaradom te da je prioritet kluba održivi razvoj.

Međutim, neutaživa glad Barceloninih zvijezda traje već godinama, igrači lančanom reakcijom konstantno traži i dobivaju povišice. Samo je Messiju u čak osam navrata povećavana plaća u zadnjih 12 godina otkada je postao profesionalac.

Ništa drugačije nije niti u Real Madridu, ali ni u ostalim velikim klubovima, posebice u Engleskoj gdje ogromne svote zarađuju i posve prosječni nogometaši, a da ne govorimo o Kini i Bliskom istoku. Gdje je kraj plesu milijuna nitko sa sigurnošću ne može nazrijeti, ali da sve skupa ne može ići u beskonačnost, to je prilično izvjesno.

Ili je možda ipak moguće kada se pogleda na koji način funkcionira moderna ekonomija. Svi mogući „baloni“ odavno su prenapuhani, ali „turbine“ i dalje rade. Dokle? Nitko ne zna.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider