Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pod velikim pritiskom

Otkrivamo zašto je realno da će Barca prodati Messija ili Neymara

Barcelonini čelnici uvjeravaju katalonsku javnost kako će sve napraviti da zadrže šampionsku momčad i glavne zvijezde na okupu, no pitane je hoće li uspjeti?

Iako Neymar šalje poruku kako želi ostati u Barceloni, iako čelnici Barcelone tvrde da su uvjereni kako će Brazilac ostati još dugo na Camp Nouu, dvije strane nikako da se dogovore i potpišu produženje ugovora.

Ovo su pojačanja Barcelone: Još jedan Hrvat na Camp Nou!

Kada se tome dodaju izjave Neymarova oca, koji je u nekoliko navrata zaprijetio da će njegov sin napustiti Barcelonu ako ih „država ne pusti da rade“, odnosno ako će i dalje imati problema s poreznim organima, te financijski problemi Barcelone, čiji je budžet već sada prenapregnut i prijeti pucanjem, onda ne čude sve češće medijske spekulacije kako bi Barcelona mogla prodati ili Neymara ili Lionela Messija. Engleski mediji posebice potenciraju pritisak njihovih velikana na Barcelonu i njezine najbolje igrače.

Plaće Barcinih igrača otišle u nebo

Barcelonini čelnici uvjeravaju katalonsku javnost kako će sve napraviti da zadrže šampionsku momčad na okupu, prije svega najveće zvijezde, ali pitane je hoće li im to dopustiti financije? Jasno je da u ovom trenutku na Camp Nouu to nitko javno ne želi reći, jer bi se suočio s velikim gnjevom navijača, no čelnici Barcelone moraju razmišljati o financijskoj stabilnosti kluba, a ona u ovom trenutku nije bajna, najblaže rečeno.
Barcelona posljednjih godina ostvaruje rekordne prihode, ali i podjednako rekordne rashode. Plaće njezinih nogometaša doseglu su enormnu razinu, čak 73 posto ukupnih prihoda kluba.

Prema informacijama katalonskih medija, Neymar traži značajno povećanje godišnje plaće koja trenutačno neslužbeno iznosi oko 14 milijuna eura. Brazilac želi plaću na razini Messijeve koja se isto tako neslužbeno kreće oko 22 milijuna eura. Ako Barca pristane Brazilca primaknuti cifri od dvadesetak milijuna eura, u narednom periodu samo za plaće Messija i Neymara godišnje će morati izdvajati oko 80 milijuna eura u bruto iznosu, a gdje su još bonusi i premije.

Barcelonini troškovi na ime plaća i bonusa igračima posljednjih godina u enormnom su porastu. Messiju je posljednjih nekoliko godina u više navrata povećavana plaća, ali ni menadžeri ostalih igrača nisu sjedili skrštenih ruku. Svako povećanje plaće jednom igraču poteže za sobom potražnju ostalih. To je u svijetu nogometa dobro poznata lančana reakcija. Zvuči kontradiktorno, ali svaki novi trofej znači i nove troškove za Barcelonu, jer su u ugovorima ugrađeni bonusi s obzirom na osvojene trofeje.

Neymar još nije produžio ugovor

Najnoviji trošak za Barcelonu, primjerice, bit će uvrštenje Neymara među tri najbolja nogometaša u izboru za Zlatnu loptu. Barcelona će zbog toga Santosu isplatiti dodatnih dva milijuna eura. Neymar još nije produžio ugovor, a već se nagađa kako će Messi tražiti poboljšanje postojećeg. Ovaj put navodno neće tražiti povećanje fiksne plaće već razno-raznih bonusa i postotka na marketinška prava. Uz sve rečeno Barcelona priprema potpunu rekonstrukciju stadiona i izgradnju novih objekata što će ju stajati između 600 i 700 milijuna eura.

Barcelonin proračun je već sada toliko prenapregnut da nema prostora za dovođenje novih skupocjenih zvijezda pa će se morati okrenuti mladim nadam i igračima koji bi u doglednom razdoblju mogli postati svjetske klase. Prema godišnjem izvješću La Lige Barcelona je probila postavljene limite na udio plaća u prihodima kluba. Nakon nekoliko izuzetno uspješnih godina u sportskom i financijskom smislu, u kojima je značajno smanjila razinu duga koji je narastao do neslućenih visina pod vladavinom Joana Laporte, Barceloni je u prošloj godini pao profit zbog velikih rashoda te se dug povećao za dvadesetak milijuna eura.

Kako bi zadržala najveće zvijezde i kupila nove te zadovoljila Uefine uvjete financijskog fair-playa, Barcelona će u narednom razdoblju morati značajno podignuti prihode. Kako ne mogu računati na dodatnu zaradu od televizijskih prava, što je Englezima najveći adut u utrci za velikim zvijezdama, Katalonci grozničavo traže više novca od glavnih sponzora Qatar Airwaysa i Nikea, no za sada ih ne uspijeva nagovoriti da dodatno posegnu u džep. Traže se i dodatni izvori prihoda pa je tako angažiran poznati američki financijski strateg Van Wagner da im pronađe sponzora koji bi bio voljan „caltati“ za dodatak na ime stadiona. Računaju da bi na tome mogli zaraditi dodatnih dvadesetak milijuna eura godišnje. Katalonci, primjerice, pokušavaju pronaći i sponzora za reklamu na dresovima koje nose tijekom treninga.

Manchester City želi Messija

Nije sporno da će Barcelona pronaći nove sponzore, no pitanje je može li dobiti novca koliko traži? Mnogi su uvjereni kako su Katalonci preambiciozni i da neće uspjeti zatvoriti financijsku konstrukciju za sve što misle napraviti bez prodaje najvećih zvijezda. Ako na kraju ipak ne uspiju pronaći financijska sredstva, logično je zaključiti da će netko doista morati otići? Pitanje je hoće li to biti Messi ili Neymar?

Neki su mišljenja kako bi Barceloni najpametnije bilo prodati Messija dok za njega još mogu dobiti astronomsku svotu. Taj je dojam pojačan „eksplozijom“ Neymara i Luisa Suareza poslije Messijeve ozljede. Pokazalo se da Barcelona može pobjeđivati i bez Messija, čak i najvećeg suparnika na gostujućem terenu. Osim toga, Argentinac se bliži tridesetoj i za godinu ili dvije Barcelona vjerojatno neće moći dobiti za njega koliko može u ovom trenutku.

Real budno prati razvoj situacije

Engleski mediji tjednima spekuliraju kako je Manchester City, u koji je nakon arapskog ušao i kineski kapital, već kontaktirao Messijeve menadžere i ponudio mu rekordnu plaću od milijuna eura tjedno. U isto vrijeme u Španjolskoj se spekulira kako Florentino Perez budno prati razvoj situacije u pregovorima između Barcelone i Neymara te je spreman uskočiti s ponudom. Predsjednik Reala navodno je spreman isplatiti Barceloni odštetnu klauzulu od 190 milijuna eura i ponuditi Neymaru godišnju plaću od dvadesetak milijuna eura.
Iznesene teze su još uvijek hipotetičke prirode, ali nije da nema argumenata.

Kako god, legitimno je postaviti retoričko pitanje je li u današnje vrijeme moguće da jedan klub, ma koliko moćan bio, na duže razdoblje u svojem rosteru ima dvojicu ili trojicu najboljih nogometaša na svijetu i uspije zadovoljiti njihove nezasitne financijske apetite? Uostalom, ni ostatak momčadi Barcelone ne igra zabadava, i oni imaju svoja potraživanja i prilično neutaženu glad za šuštavim papirićima. Tko to sve može platiti?
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider