Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Rijetki su koji uspiju

VIDEO Otišao još jedan veliki talent: 'To može donijeti puno isfrustriranih klinaca'

Vijest da je najveći talent nogometnog kluba Osijek, Karlo Lulić, prešao u redove Sampdorije ponovno je aktualizirala priču o egzodusu hrvatskih tinejdžera u Italiju...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Još prije ulaska u Europsku uniju pisali smo o promjenama koje će nastupiti pristupanjem Hrvatske europskoj obitelji, a potvrda je stigla vrlo brzo. Brojni mladi igrači su nakon 1.srpnja prošle godine preselili na Apenine, a većini njih nogometna budućnost nije nimalo ružičasta.

Početkom prošle sezone Karlo Lulić pokazao je potencijal u Osijeku, no klupska neimaština ga je vrlo brzo odvela preko granice. 18-godišnji ofenzivac igračku sreću pokušat će pronaći u Italiji. Sličan put prošao je i 17-godišnji Ivan Čolić. U siječnju je iz kadeta Dinama otišao u Brešu, ali ta je epizoda trajala samo osam mjeseci.

''Kad sam igrao za reprezentaciju u Umagu vidjelo me par skauta, nakon toga me zvao jedan menadžer da idem za Italiju, da će roditeljima naći posao, meni da će dati stan...sve priče - klasika'', rekao je Čolić te nadodao:

''Najteža prilagodba je na jezik i na mentalitet igrača koji je drugačiji nego ovdje, tamo je sve više agresivnije i drugačiji je tip života.''

''Kad se nađete sami sa 17, 18 godina sami u jednom okruženju gdje ne poznajete jezik, kulturu, običaje zahtjeva zrelije osobe, a to ti momci u tim godinama nisu'', mišljenja je Krunoslav Jurčić.

A takvih u Italiji imamo puno.

Od praktički etabliranih imena na prvoligaškoj sceni nametnuli su se do sada samo Kovačić i Vrsaljko. A igrači poput Rebića i Jedvaja koji su plaćeni po pet milijuna eura su na posudbama.

Osim ovih nabrojanih, imamo još 18 igrača u Serie A, B i Primaveri, mahom tinejdžera, koji traže put do uspjeha.

Posebna priča je drugoligaš Spezija koja je Rijekina filijala i u njoj je još čak šest Hrvata.

Problem zbog kojeg mnogi ne uspiju, osim menadžera i nezasitnih roditelja je i previše 'tapšanja po leđima'.

''Kad si ti protežiran onda do kraja ne razvijaš svoje mogućnosti, a kad dođeš u Italiju, onda nema više protekcije moraš pokazati što znaš. Oni nisu navikli na konkurenciju, da se spominju samo njihove dobre partije da se loše zaboravljaju'', izjavio je Jurčić.

''Moj savjet njima je da se paze i da nađu osobu od povjerenja da ne idu 'zbrda-zdola', pošto su to velike životne odluke'', rekao je Čolić.

Jer inače lako moguće slijedi scenarij koji nitko ne želi.

''Ovakav brzi odlazak može nam donijeti samo puno isfrustriranih klinaca koji nisu uspjeli'', zaključio je Jurčić.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider