Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Gori im pod nogama

VIDEO Osijek pred zidom: Šukerov klub u nikad težoj situaciji!

Davno su prošla vremena kada je NK Osijek postizao značajnije rezultate u domaćim i europskim utakmicama.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Jedini slavonski prvoligaš - Osijek, ponovno se našao pred zidom. Posljednji potencijalni investitori, njemački fond HFK, odustao je od kupnje jednog dijela dionica, a klub iz Gradskog vrta ponovno je pred stečajem. Teška situacija u kojoj igračima kasne plaće četiri mjeseca nažalost nije nova za Osječane. Ipak, posljednjih su godina stečaj uspješno izbjegavali, no hoće li im to uspjeti još jednom, vrlo je upitno.

Davno su prošla vremena kada je NK Osijek postizao značajnije rezultate u domaćim i europskim utakmicama. No, uspijevao je zadržati status prvoligaša i s vremena na vrijeme iz svoje poznate nogometne škole iznjedriti pokoji talent. Propadanje kluba trajalo je godinama, a nije puno pomoglo niti preoblikovanje. Kada se ove godine pojavila mogućnost ulaska privatnog kapitala, Osječani su se ponadali boljim danima. No, prvo je zbog nezadovoljstva i neslaganja navijača propao posao s Osječkom pivovarom, a sada je od kupnje 29 posto dionica odustao i njemački fond HFK.

Gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić tvrdi:
"Silno su inzistirali da uđu u cijeli taj projekt. U više navrata su se dogovarali, sudjelovali, platili 50 tisuća eura za dubinsko snimanje stanja, uložili 100 tisuća kuna kao jamstvo, potpisali ugovor o kupnji dionica i kada je trebalo platiti nestali su sa scene. Ono što sam saznao znam preko njihovog odvjetnika, koji je bio posrednik, jest to da su se posvađala dva partnera."
A igračima gori pod nogama. Nisu primili plaću četiri mjeseca, klub kasni i s uplatama stanarina pa im prijeti deložacija. U takvoj situaciji teško je očekivati dobre rezultate pa se Osijek nalazi pri dnu ljestvice.

Trener Osijeka Zoran Zekić ističe:
"Svaki dan prvo moram dolaziti na razgovor s igračima da bi ih pripremio i digao za trening. Objašnjavam im neke stvari s ljudske strane, trenerske strane, sportske strane. Oni su najmanje krivi što su u ovakvoj situaciji, nalazimo se u iznimno teškoj situaciji, ali ja sam imao pun takvih situacija u životu i što sada, da se predamo, da ne dolazimo na trening? Imamo 100 gledatelja na utakmici i za tih 100 trebamo igrati najbolje što možemo."

Nažalost, nije Osijek jedini u domaćoj ligi koji kasni s isplatama. Prema podacima Nogometnog sindikata uz Osijek neredovita primanja imaju i nogometaši Zagreba, Intera i Splita. Oni mlađi koji se još moraju dokazati, optimistično gledaju naprijed.

"Jedna utakmica s tri boda i mi ćemo se priključiti sredini tablice. Trener Zekić vjeruje u nas i onda je i nama lakše", kaže vratar Osijeka Borna Žitnjak.

Pravo olakšanje nastupit će ukoliko se pojavi ozbiljni investitor. U Gradu, većinskom vlasniku, kažu kako novih potencijalnih investitora ima, ali zbog prethodnih iskustava bit će puno oprezniji. Do tada, igrači prema pravilniku mogu napustiti klub.

"Na njima je da izaberu jesu li spremni podijeliti ove teškoće i sve ono što je Grad do sada uložio, a ove je godine uložio 10 milijuna kuna", kaže Vrkić.

Bilo bi lijepo da jedini slavonski prvoligaš, u kojem je ponikao i Davor Šuker, ne postane još jedna uobičajena hrvatska priča.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider