Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dvosjekli mač

Opet euforija bez pokrića: Bugarska će odrediti Kovačevu sudbinu!

Izbornik Niko Kovač protiv Cipra je predstavio nekoliko mladih nogometaša koji bi u budućnosti trebali biti nositelji igre hrvatske reprezentacije…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska je odigrala dobru, u prvom poluvremenu čak vrlo dobru partiju, od debitanata se najviše istakao Andrej Kramarić, dok je Alen Halilović demonstrirao neosporni potencijal. Međutim, nećemo uskočiti u hrvatski poslovično euforični vlak iz prostog razloga što se nikakvi dalekosežni zaključci ne mogu donositi nakon jedne utakmice, i to prijateljske, i to sa suparnikom ispodprosječne kvalitete. Valjda je očekivano i normalno da Hrvatska dominira, nadigra i u konačnici pobijedi Cipar tko god igrao u njezinoj momčadi? Od te pobjede doista nema smisla raditi senzaciju.

Za Kovača ključna utakmica s Bugarskom u Sofiji

Sličnu utakmicu i možda tek rezultatski uvjerljiviju pobjedu očekujemo protiv Malte na otvorenju kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Ni nakon te utakmice nećemo moći ništa konkretnije zaključiti, jer se također radi o preslabom suparniku. Tek će utakmica s Bugarskom 10. listopada u Sofiji odgovoriti u kakvom se tonusu nalazi hrvatska reprezentacija i ide li izbornik Kovač u pravom smjeru. Sve do tada je prazna priča, pumpanje atmosfere bez opipljivih argumenata. Klasična Hrvatska, iz euforije u očaj i natrag u euforiju za dva mjeseca.

Da se može bilo što konkretnije zaključiti po priči i euforičnim najavama, onda bi Hrvatska prošla skupinu Svjetskog prvenstva u Brazilu, a svi znamo kako se tamo provela i kako je odigrala ključnu utakmicu s Meksikom u posljednjom kolu. Hrvatska je i prije Mundijala po imenima imala odličnu momčad, vjerojatnu najbolju od „brončanih“ iz 1998., no tamo gdje je najviše trebalo, na brazilskim travnjacima, nije to potvrdila odnosno dokazala.

Italija favorit skupine

Nakon takvog neuspjeha, zašto bismo sada bili puno optimističniji? Samo iz jednog razloga, suparnici u kvalifikacijskoj skupini za Euro ipak su slabiji od onih u Brazilu, a dalje može proći čak i trećeplasirana momčad. Zbog novog formata natjecanja nikada nije bilo lakše plasirati se na Euro. U Francusku će čak 24 reprezentacije, neki će duhovito reći da će kod kuće ostati samo oni koji „nemaju vremena“, no to ipak ne znači da se Hrvatska može opustiti i unaprijed računati da će proći skupinu.

Italija je neosporno glavni favorit skupine iako je podjednako loše prošla na Mundijalu. Ipak se radi o nogometnoj velesili, četverostrukom svjetskom prvaku koji je u prošlosti u ovakvim situacijama obično znao konsolidirati redove i izgraditi momčad za velike stvari. Bugarska nije jaka kao nekoć, ali još uvijek može složiti dobru momčad i može biti opasan protivnik. U kvalifikacijama za SP u Brazilu bila je u vrlo jakoj skupini s Italijom, Danskom, Češkom i Armenijom i bila je u igri za prolaz dalje do samog kraja kvalifikacija.

Nezgodan raspored

Norveška će realno jako teško do jednog od prva dva mjesta, ali dosta je izgledno da će otkinuti bodove nekome od favorita. „Nagazna mina“ mogao bi biti i Azerbajdžan. Uglavnom, skupina nije preteška ali ni bezazlena, posebice kad se uzme u obzir da će Kovač pokušati pomladiti momčad paralelno uz lovljenje plasmana na Euro. To može biti dvosjekli mač.

Treba obratiti pozornost na činjenicu da Hrvatsku očekuje dva najteža gostovanja u ranoj fazi kvalifikacija: gostovanje u Bugarskoj 10. listopada i Italiji 16. studenog ove godine. Nije teško nazrijeti kakva bi se bura dogodila u i oko reprezentacije u slučaju negativnih rezultata u Sofiji i Milanu. Lako bi se moglo dogoditi da utakmica u Sofiji odredi Kovačev put na mjestu izbornika.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider