Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Zgazio Viole kao Messi Bayern

On je krilo, na beku je odigrao utakmicu života i na pragu je Barce

Prateći razvoj događaja u prvim utakmicama polufinala Europa lige posebno smo zapamtili jedno ime...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Aleix Vidal Parreu 25-godišnje je krilo Seville koji je do ove sezone bio relativno nepoznat nogometnim fanovima, a nekima sve do ovog četvrtka kada je s dva gola i asistencijom protiv Fiorentine ponovio učinak kojeg je dan ranije Messi prezentirao protiv Bayerna i doveo svoju momčad na prag finala Europa lige.

Vidal je rođen 21. kolovoza 1989. u katalonskom gradiću Vallsu, a da bi se mogao razviti u odličnog igrača prvi je naslutio Espanyol koji ga je doveo kad mu je bilo 19 godina, ali mu ipak nisu pružili pravu šansu. Do standarnog igrača u klubu iz Primere ipak je morao obilaznim putem - uslijedile su neuspjele posudbe u Grčku i epizode u španjolskim niželigašima, a onda je došao poziv Almerije.

Tom klubu je pristupio u ljeto 2011.,  da bi već u prvoj službenoj utakmici za drugu momčad zabio dva gola. Almeria ga je priključila u prvu ekipu gdje se Vidal nametnuo i u tri godine upisao ukupno 130 nastupa u svim natjecanjima, postigavši pritom 19 golova (uz 14 asistencija).

Doveden za 'sitniš'

Uslijed velikog pospremanja u igračkom kadru nakon osvajanja Europa lige prošle sezone, Sevilla je uz odštetu od tri milijuna eura dovela Vidala iz Almerije.

Vrlo brzo je postao standardni član udarnog sastava, Unai Emery je imao beskrajno povjerenje u njega, a onda se ovog četvrtka dogodila utakmica tijekom koje su se mnogi zapitali: "Tko je ovaj lik?"

Zbog uobičajenih problema s ozljedama za ovu sezone, Emery je odlučio Vidala staviti na poziciju desnog beka u prvom dvoboju polufinala Europa lige protiv Fiorentine. Ne samo da je uspio zatvoriti u obrani sve što je nadiralo s lijeve strane (na krilima Viola izmjenjivali su se Joaquin i Salah) nego je stigao zabiti dva pogotka, prvog u 17. minuti prizemnim udarcem s 15-ak metara, drugog početkom nastavka kada je prevario gostujućeg vratara koji je očekivao dodavanje, a sve je okrunio u 75. minuti kada ga je upisao asistenciju na način da je njegov udarac Gameiro skrenuo u mrežu.

Barcin stari recept za novog desnog beka iz Seville

Iako statistika ne otkriva koliko znači Sevilli, treba reći kako je ukupno je ove sezone odigrao 43 utakmice, zabio pet golova i ima 10 asistencija.

Kad je prelazio iz Almerije u Sevillu, potpisao je petogodišnji ugovor, do ljeta 2019.  Međutim, već ovog ljeta Andalužani bi na njemu mogli jako dobro zaraditi s obzirom da je njegova vrijednost znatno narasla u odnosu na tri milijuna eura za koliko je doveden.  Španjolski mediji pišu kako se za Vidala zanima i Barcelona, koja ga već neko vrijeme prati jer još uvijek ne zna hoće li se uspjeti dogovoriti s Danijem Alvesom oko nastavka suradnje. Na Camp Nouu smatraju kako bi se Vidal, iako po vokaciji krilo, savršeno uklopio u njihov stil igre na desnom beku, gdje bi do izražaja došle njegova brzina i tehnička potkovanost. Zanimljivo, i Alves je u Barcu prešao iz Seville, za 35 milijuna eura. Požele li Katalonci dovesti Vidala, vrlo izvjesne su dvije stvari - Vidal će odmah poželjeti transfer na Camp Nou, a Barcelona će ga morati platiti znatno manje nego Alvesa...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider