Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Trebao letit u siječnju

Od pokojnika do pobjednika u 5 mjeseci: Tajna Enriqueove transformacije

Prije samo pet mjeseci Luis Enrique bio je na izlaznim vratima Barcelone. Danas je na pragu da ostvari nešto što je dosada uspjelo samo jednom treneru...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ulaskom u 2015. godinu činilo se da je Enrique u potpunosti izgubljen. Igrači su mu okrenuli leđa, kao i većina navijača. Istovremeno je Talijan Carlo Ancelotti bio genijalac, koji je odveo Real Madrid do niza od 22 uzastopne pobjede. Pet mjeseci kasnije Ancelotti je dobio 'cipelu' u Realu, a Enrique se priprema za finale Lige prvaka, nakon što je Barcelona već osvojila Primeru i Kup kralja.

Enriquea su uoči sezone uspoređivali s Guardiolom, jedinom trenerom Barcelone koji je u svojoj prvoj sezoni osvojio tri velika trofeja, međutim nije mu dugo trebalo da se zamjeri svojim igračima. Najveća 'mana' bile su mu konstantne rotacije, zbog kojih je zaratio s Lionelom Messijem.

Prve je bodove i izgubio na uštrb rotacija. Protiv Malage je izvadio Danija Alvesa iz igre i stavio debitanta Douglasa. Mladić koji je prošloga ljeta stigao iz Sao Paula više nikada nakon te utakmice nije zaigrao od prve minute.

Nakon toga je stigao prvi 'el clasico' protiv Real Madrida u kojem je Enrique ostavio našeg Ivana Rakitića na klupi, iako je ovaj bio u fantastičnoj formi, što je momčad Carla Ancelottija maksimalno iskoristila i slavila s 3:1.

Stigli su božićni i novogodišnji blagdani, koji su dodatno razljutili Enriquea. Lionel Messi, Dani Alves i Neymar dobili su nekoliko dodatnih dana odmora, a nakon što su se vratili Enrique ih je za prvu utakmicu 2015. godine, protiv Real Sociedada, ostavio na klupi u prvih 45. minuta, zbog navodne nespremnosti. Na poluvremenu je morao pregristi ponos i staviti Messija u igru, što je ovaj prokomentirao riječima "sad sam odjednom spreman". Kasnije su u igru ušli i druga dvojica, no Barcelona je tu utakmicu izgubila s 1:0.

Messi se dan nakon te utakmice nije pojavio na treningu, sportski direktor Andoni Zubizarreta dobio je otkaz, njegov pomoćnik i legenda kluba Carles Puyol je napustio klub i sve je upućivalo da će idući na izlaznim vratima biti Enrique.

No onda se dogodio veliki preokret. Enrique je odbacio svoju filozofiju s puno rotacije i Barcelona je od iduće 34 utakmice slavila u 30! Kada je Enrique pronašao 11 igrača koji će započinjati u svakoj utakmici, ukoliko su zdravi, Messiju, Neymaru, Luisu Suarezu i ostatku društva nije preostalo ništa drugo nego da prionu na posao i podignu razinu svog nogometa.  Spomenuti trojac je uoči posljednje utakmice sezone, protiv Juventusa u finalu Lige prvaka, postigao nevjerojatnih 120 golova!

Enrique je progutao svoj ponos, stavio svoj ego po strani i prepustio 'pozornicu' onima kojima ista i pripada - nogometašima.

Ukoliko osvoji Ligu prvaka, Enrique će postati trener koji je u samo pet mjeseci od pokojnika postao pobjednik i koji će, ukoliko to želi, moći birati klub koji iduće želi voditi.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider