Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tužno...

O stravičnom činu danas bruji cijela Španjolska: Može li ih se zaustaviti?

Nakon što je u nedjelju u središtu Madrida, uoči prvenstvenog susreta protiv Atletica, 43-godišnji navijač Deportiva iz La Corune pretučen na smrt, španjolski mediji pozivaju na oštrije mjere protiv nogometnih huligana, tzv. "ultrasa"...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Smrt navijača Deportiva posljedica je organizirane tučnjave između pripadnika Riazor Bluesa (Deportivo), Frente Atletica (Atletico Madrid), Bukanerosa (Rayo Vallecano) i Alkor Hooligansa (drugoligaš Alcorcon). Nesretni navijač je sa teškim ozljedama glave izvučen iz madridske rijeke Manzanares, a unatoč pokušajima reanimacije, liječnici su oko 14 sati proglasili smrt.

"Nogomet je dugo okretao glavu, a sada je suočen sa tumorom kojeg donose ultrasi. Njihovo nasilje nema korijene u nogometu, ali je nažalost pronašlo utočište u nogometu", piše ugledni El Pais.

Mundo Deportivo ističe da odnos između klubova i "ultrasa", podsjeća na odnos između obitelji i djeteta koje se otelo kontroli.

A sportski dnevnik Marca podsjeća da ovo nije prvi smrtni slučaj povezan sa "ultrasima" Atletica. Naime, 1998. godine navijač Real Sociedada poginuo je nakon što su ga napali ispred stadiona Vicente Calderón, a pripadnik "Frente Atletica" nakon toga je osuđen na 17 godina zatvora.

Španjolski listovi u ponedjeljak pozivaju klubove da se ugledaju na Barcelonu i Real Madrid, koji su svojim "ultrasima" zabranili dolazak na stadione, pa tako sada pripadnici "Ultras Sura" ne mogu ući na stadion Santiago Bernabeu, niti "Boixos Nois" na Camp Nou. No, "Frente Atletico" su i dalje dobrodošli na Vicente Calderónu.

Treaner Reala Carlo Ancelotti ističe da je važno osuditi nasilje povezano s nogometom. "Španjolska bi se trebala ugledati na Englesku, tamo nema nasilja, niti vrijeđanja. Prije 15 dana jedan tip me je vrijeđao cijelu utakmicu", kazao je Ancelotti.

Veznjak Barcelone Xavi sumnja da se nogometna organizacija može obračunati sa "ultrasima". "Do ovoga nije smjelo doći, ali ne znam postoji li način da se to zaustavi", smatra Xavi.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider