Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Srušio njegov rekord

Novo nizozemsko čudo od djeteta: Podsjeća na Seedorfa i piše povijest Ajaxa

Seniori su im daleko od zlatnih dana, ali zato omladinska škola Ajaxa ne posustaje.

Ryan Gravenberch (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Uz Barceloninu La Masiju, najslavnija je omladinska škola svjetskog nogometa ona Ajaxova.

Nizozemski velikan desetljećima je lansirao u orbitu brojne talente koji su ponikli u njihovim redovima i kasnije izgradili svjetske karijere.

Doduše, u posljednje vrijeme to nije intenzivno kao prije 15 ili 20 godina, a kad se neki iznimno talentirani nogometaš i pojavi, tržište učini svoje, počnu se javljati puno bogatiji klubovi i onda u takvim situacijama Kopljanici u pravilu ne mogu ništa, već im je jedini zadatak pokušati izvući što veću odštetu. To je primjerice ovoga ljeta bio slučaj s Justinom Kluivertom, kojeg su za 17,25 milijuna eura prodali Romi.

Trenutno je najveći njihov eksponat Matthijs de Ligt, 19-godišnji stoper i kapetan momčadi koji je procijenjen na 40 milijuna eura i za kojeg će se već idućeg ljeta potući svjetski velikani.

No osim De Ligta koji je već skupio i sedam nastupa za reprezentaciju Nizozemske, Ajax ima još dosta igrača koji obećavaju, a jedan je od njih u posljednjih nekoliko dana dvaput zabilježio svoje ime u povijesnim knjigama slavnog kluba.

Riječ je o Ryanu Gravenberchu, koji je rođen 16. svibnja 2002. (!) godine. Gravenberch je u nedjeljnom porazu od PSV-a debitirao za prvu momčad i postao najmlađi igrač u povijesti Ajaxa koji je zaigrao u Eredivisie, sa 16 godina i 130 dana.

Nadmašio je dosadašnji rekord koji je držao legendarni Clarence Seedorf, igrač s kojim mediji u Nizozemskoj često uspoređuju Gravenbercha, zbog pozicije na kojoj igra (središnji/ofenzivni vezni), ali i zbog činjenice da je i Ryan porijeklom Surinamac.

Tri dana nakon što je postao najmlađi debitant u 118 godina dugoj povijesti Ajaxa, Gravenberch je postao i najmlađi strijelac, nakon što je u prvom kolu Kupa Nizozemske postigao pogodak u uvjerljivom trijumfu (7:0) nad klubom Hvv te Werve.

Iako je tek nedavno navršio 16 godina, on toliko odskače od svojih vršnjaka da je već nastupio (5. rujna u porazu od Engleske) za reprezentaciju Nizozemske do 19 godina.

Ugovor s Ajaxom vrijedi mu do 30. lipnja 2021., a iz kluba su poručili da će u nastavku sezone Gravenberch igrati uglavnom za U-21 ekipu, uz povremeno priključenje seniorima, u kojima bi jednog dana trebao biti stožerni igrač i donijeti veliki novac u klub.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider