Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Strani kapital nadire

Novi Amerikanci u Ligue 1: Kupili francuskog rekordera po broju titula

Paralelno s pokušajem dohvaćanja Europske lige za njih se događaju velike stvari.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Američka investicijska tvrtka Peak6 iz Chicaga postat će većinski vlasnik Saint-Etiennea, jednog od najtrofejnijih francuskih nogometnih prvoligaša.

Saint-Etienne je deset puta bio prvak Francuske i po tome je (skupa s Marseilleom nacionalni rekorder), ali posljednji naslov osvojio je prije 37 godina, u sezoni 1980./81.

Zanimljivo, Saint-Etienne će biti drugi francuski prvoligaš u američkom vlasništvu, nakon što je 2016. Frank McCourt kupio upravo Marseille (McCourt je bivši vlasnik baseball momčadi Los Angeles Dodgers).

Ujedno, time se nastavlja praksa prelaska francuskih klubova u strano vlasništvo. Najmoćniji klub Paris Saint-Germain je u rukama katarskog biznismena Nassera Al-Khelaifija, većinski vlasnik Monaca je ruski poduzetnik Dmitrij Ribolovljev, a Nicu je kupio kinesko-američki investicijski konzorcij.

Saint-Etienne se kolo prije kraja nalazi na osmom mjestu Ligue 1 i u posljednjih 90 minuta pokušat će nekako dohvatiti šesto mjesto koje vodi u kvalifikacije za Europsku ligu. Šestoplasirani "Francuz" će također na kontinentalnu scenu zahvaljujući tome što je prvak PSG osvojio Kup i tako osigurano još jedno ligaško mjesto.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider