Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
S pravom su ponosni

Nogometno turistička razglednica s Islanda

Reporter Nove TV Milan Stjelja proveo je pet dana na Islandu povodom važne kvalifikacijske utakmice domaćina i naše reprezentacije.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Islandsko slavlje nad Vatrenima stiglo je kao još jedna potvrda iznimnog napretka. Otkrili smo kako je došlo do toga i kako su postali su najveći promotor svoje zemlje, značajniji i od nadaleko poznatih prirodnih ljepota.

Islanđani se danas s punim pravom ponose svojim nogometašima. Trenutno su 22. reprezentacija na službenoj ljestvici FIFA-e, a nakon pobjede nad Vatrenima mogli bi skočiti još više. No, nije to tako oduvijek. Dapače, prije svega 10-ak godina obitavali su između 90. i 110. pozicije istog tog FIFA poretka.

A onda je Islandski nogometni savez osmislio plan za napredak, utemeljen na dva stupa. Prvi je bio vezan uz djecu osnovnoškolskog uzrasta.

"Željeli smo djeci omogućiti da igraju nogomet u slobodno vrijeme. Zbog toga smo, uz pomoć FIFA-inih i UEFA-ih fondova izgradili 140 ovakvih terena. Svaki od njih izgrađen je blizu škole, a uz to je i osvjetljen te ima podno grijanje, tako da ga djeca mogu korisiti i tijekom zimskih mjeseci", izjavio je za Dnevnik Nove TV Dagur Dagbjarnsson, koordinator za obrazovanje pri Islandskom nogometnom savezu.

To je dovelo do povećanja broja djece koja se željela baviti nogometom. U tom razdoblju najpopularniji sport na Islandu bio je rukomet.

Lokalna samouprava financirala izgradnju terena

Drugi stup temeljac napretka vezan je uz same nogometne klubove. Oni su pak ušli u izgradnju natkrivenih nogometnih terena kako bi igračima omogućili treniranje tijekom cijele sezone jer, zbog snijega, do tada to nije bilo moguće.

"To je uvelike promijenilo naš nogomet jer otada više ne moramo raditi višemjesečne stanke u treniranju. To je dovelo do toga da su nam igrači postali puno kvalitetniji u baratnju loptom što nam je najviše nedostajalo", ispričao je Hakon Sverrisson, šef omladinskog pogona Breidablika.

Važno je naglasiti da su izgradnju financirale lokalne samouprave.

"Oni su izgradili ovo za klub tako da mi nismo imali financijskih opterećenja što se izgradnje tiče. I to je bilo od velike pomoći", ističe Sverrisson.

Sav taj proces prošao je i Gylfi Sigurdsson, danas najveća islandska zvijezda vrijedna 20 milijuna eura.

"Mislim da je to bio dobar plan. Mojoj generaciji je svakako puno pomogao i zato jesmo danas ovako kvalitetni. Nadam se da će nadolazeće generacije biti još bolje."

Milijuni turista dolaze zbog prirodnih ljepota

I tako su islandski nogometaši postali veći promotori svoje zemlje od prekrasnih prirodnih atrakcija.
Čudesni vodopad Gullfoss samo je jedan od njih...

Nijedan vodopad u Europi ne može se mjeriti s Gullfossom, a Islanđani vole istaknuti da s njim u istu rečenicu ne mogu čak niti slapovi Niagare.

Tu je i gejzir koji privlači milijune turista diljem svijeta. Kiša nam je malo pokvarila dojam, ali ovo se definitivno isplatilo doći vidjeti.

A s time se slažu i naši navijači, bez obzira što im je ovaj izlet na Island pokvario poraz naše reprezentacije.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider