Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Primjedbe ministarstvu

Nogometni sindikat: Gospodo iz HNS-a, morate služiti na dobrobit svih

U nizu reakcija nakon neodigranog derbija javio se i Nogometni sindikat.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Priopćenje udruge Nogometni sindikat prenosimo u cijelosti:

''Hrvatski nogomet proživljava najteže trenutke od svoga osnutka što potvrđuje i nedavni razvoj događaja koji je kulminirao ne odigravanjem utakmice između Dinama i Hajduka.

Potaknuti izjavom Ministra znanosti obrazovanja i SPORTA u kojoj se u pita: „Je li profesionalni sport domena Ministarstva znanosti, obrazovanja i SPORTA?“ te njegovom konstatacijom kako su za profesionalni sport nadležni Ministarstvo financija te organi javnog reda i mira, primorani smo očitovati se. Sve što se upravo događa posljedica je sustavnog zanemarivanja problema, kontinuiranog prebacivanja odgovornosti te na koncu ne poduzimanja nužnih mjera. Upravo je to ono što je ministar prezentirao.

Prebacivanjem odgovornosti potiče se nepravda, a inertnim pristupom koji ide za tim da se stvari riješe same od sebe stvaraju se uvjeti za kaos. Vidimo da je prilično opasno ostaviti narodu da radi ono što trebaju činiti državne institucije. Takvo stanje vodi u dodatne podjele i stvara potencijalno pogibeljne situacije.

Podsjećamo ministra kako 59 nogometaša ima blokirane račune zbog neprihvatljivog statusa samostalne djelatnosti. Status samostalne djelatnosti znači kako je profesionalni sportaš svoje obveze prema državi u vidu poreza te plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje dužan plaćati pravovremeno. Realnost je da mnogi nogometaši igraju, a ne primaju naknadu te nemaju mogućnosti redovito podmirivati svoje obveze prema državi. Tada ulaze u dužnički začarani krug jer im država na dugove obračunava kamate od 15%.

Napominjemo da status samostalnog djelatnika sportaši imaju još samo u Sloveniji i Slovačkoj. Promjenom Zakona o sportu te reguliranjem statusa sportaša kao radnika, kako je to naime u svim ostalim zemljama Europe, spriječili bismo osobne bankrote onih sportaša koji zbog neodgovornog poslovanja klubova imaju blokirane račune. Podsjećamo ministra kako je Zakon o sportu (koji je trebao regulirati status sportaša) trebao biti u javnoj raspravi 1.9. 2014. Podsjećamo ministra kako su pod njegovom nadležnošću i vođenje Registra profesionalnih sportskih klubova, imenovanje Povjerenstvo za profesionalne sportske klubove, nadziranje zakonitosti rada pravnih osoba iz sustava sporta te da mu profesionalni sportski klubovi dostavljaju revizorska izvješća. Sa navedenim instrumentima itekako se može urediti postojeće stanje.

Iz vlastitog iskustva znamo kako HNS nije otvoren za dijalog. Ovim putem pozivamo čelnike HNS-a da se otvore prema pronalaženju najboljeg rješenja koje bi vodilo k ozdravljenju hrvatskog nogometa. Gospodo iz HNS-a, vaša je uloga služiti nogometu na dobrobit svih, a ne može se reći da ste to do sada činili.''

 

Ministarstvo znanosti obrazovanja i SPORTA te Ministarstvo uprave ne pitamo, već tražimo da izradi pravni okvir u kojemu bi sustav mogao funkcionirati. Ukoliko ne promijenimo sustav i ne postavimo jasna pravila, nećemo učiniti ništa jer opet će se pojavljivati pojedinci s drugim imenima, ali istim načinom rada.

Sport je najveći promotor Hrvatske u svijetu te u najmanju ruku zaslužuje precizna pravila i ljude koji znaju kako će brinuti o njemu. Raščistimo račune, uvedimo jasna pravila te ne dozvolimo mjesta manipulacijama i podjelama jer sport spaja i zbližava ljude.''

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider