Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Crtice o velikanima

Nije Barca jedina: Ovo su najpoznatije promjene dresova

Potez Barcelone podsjetio je na neke ranije velike promjene na dresovima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Barcelona će po prvi put u povijesti imati vodoravne pruge na svojim dresovima. Odustanak od okomitih crveno-plavih pruga na dresovima popraćeno je s velikom pompom, ali daleko od toga da su Katalonci jedini.

Katalonski Sport donosi nekoliko priča o promjeni dizajna dresova među velikim nogometnim klubovima.

Athletic Bilbao je od svog osnutka igrao u kombinaciji s bijelom košuljom i hlačama te crnim čarapama što se promijenilo prvo 1902. godine po uzoru na engleski Blackburn, a onda je i osam godina kasnije dobio današnji izgled nakon što se tadašnji menadžer kluba Juan Elorduy vratio s poslovnog putovanja iz Southamptona.

Inter je, pak, pretrpio drastične promjene na svom dresu u vrijeme Mussolinijeve fašističke Italije, a s vertikalnih na horizontalne pruge prešli su kada je za njih potpisao Brazilac Ronaldo. Zanimljivo, na inzistiranje njegova sponzora koji je mogao doći s takvim zahtjevom s obzirom da je Ronaldo te 1997. bio najbolji igrač na svijetu.

Imun na velike promjene nije bio ni Manchester United. Osnovani 1878. kao Newton Heath nosili su dresove zelene i zlatno žute boje, a kada je klub dobio današnje ime oprema je postala crveno-bijela. Dolaskom današnjeg gazde kluba Malcolma Glazera 2005. je znatan dio navijača protestirao i osnovao svoj klub koji se sada natječe u nižim engleskim ligama.

Još jedan engleski klub, Leeds United, prvotno je igrao u bijeloj ili plavoj košulji s plavim ili žutim hlačama. U ranim 60-im godinama klub je pogodila velika financijska i rezultatska kriza, igrač-trener je postao Donald Revie i on je započeo potpunu revoluciju u sklopu koje je prvi korak bila promjena dresova (imali su slične kakve je tad nosio Real Madrid).

Juventus greškom postao Bianconeri

Minhenski Bayern ispočetka je igrao pod okriljem bijele i plave boje, s crnim hlačama, ali u kasnim 60-im godinama 20. stoljeća Bavarci prelaze na crveno-plavi izgled, sličan Barceloninom.

Finalist ovosezonske Lige prvaka Juventus također ima interesantnu priču. Torino je bio glavni grad Pijemonta u kojem je živio Englez John Savage koji je poželio naručiti rezervne dresove s Otoka jer je prva garnitura već bila potrošena. Imao je kontakte u Nottinghamu, ali su iz Notts Countya umjesto ružičasto-crnih poslali bijelo-crne. Igrači su se u početku bunili, ali bližio se početak i nisu imali previše vremena pa su tako postali Bianconeri.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider