Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ekscentrik koji prkosi postulatima

Navijači ga nikad neće zaboraviti, a nogometni zaljubljenici znat će ga cijeniti

Vijest da Jürgen Klopp na kraju sezone napušta Borussiju šokirala je mnoge navijače žuto-crnih, pogotovo jer je on zatražio raskid ugovora…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Klopp je neobičan čovjek, pomalo ekscentrik. Ali 47-godišnji stručnjak je posljednjih godina postao jedan od najvećih svjetskih trenera. Stekao je poštovanje struke i igrača te prisilio moćni Bayern da kupi sve najbolje što može kupiti kako bi prekinuo njegovu dominaciju.

Svojim prepoznatljivim temperamentom postao je miljenik i onih neutralnih navijača. Trener koji zna izvući maksimum iz igrača i nerijetko fascinirati nogometnu javnost. Za razliku od mnogih koji su promaknuti ili nagrađeni zbog svojeg stila, Klopp je svoje ime izgradio na sebi svojstven način. Prema legendi, svojedobno je Hamburg za trenera izabrao Martina Jola jer je došao na intervju u odijelu, a Klopp nije. Nešto poput Phila Jacksona koji se navodno na razgovoru za trenera Chicaga pojavio u bermudama.

Kao igrač, cijelu je karijeru proveo u Mainzu. Tamo je i započeo trenersku karijeru odmah nakon što je objesio kopačke o klin. Vrlo brzo je mnoge impresionirao svojom energičnom nogometnom filozofijom, ako već nije uspio rezultatima. A jedan od neuspjeha doživio je koncem sezone 06/07., kada je Mainz ispao u drugu ligu. Klopp se zadržao na klupi, ali nakon što nije izborio povratak u najviši rang podnio je ostavku.

Početak velikog sna

Na opće iznenađenje, u svibnju 2008. godine imenovan je za trenera jednog od najvećih njemačkih klubova – Borussije Dortmund. Cilj mu je bio vratiti žuto-crne na stare staze slave. Borussia je sezonu završila na 13. mjestu i klub je bio u nedostatku financijskih sredstava. No, bilo je to Kloppovo vrijeme.

Umjesto da mu pruži velika pojačanja, klub mu je dao vremena, a on ih je nagradio usađujući filozofiju koja je dovela navijače bliže igračima. U prvoj godini potrošio je samo dva milijuna eura, dovevši tada 19-godišnjeg Nevena Subotića kao zamjenu za klupsku legendu Christopha Metzeldera.

Ta simbolična promjena bila je početak strategije koja se proširila tijekom narednih sezona, a u klub su počeli pristizati mladi, dinamični igrači koji znaju igrati s loptom. Temelji su ugrađeni i došlo je vrijeme da Klopp i Borussia zasjaju u punom svijetlu. Prvo u Europskoj ligi, a potom u Bundesligi i Ligi prvaka.

Mnoge momčadi su tijekom proteklih godina znale uzeti Bayernu naslov, ali nitko nije uspio obraniti titulu. Ne od Borussijine generacije sredinom 90-ih. Bayern je bio jednostavno prejak i previše bogat da bi im se konkurencija ukorijenila na vrhu. Na mnogo načina, bio je to Klopppov najveći izazov. Nakon prvog naslova u sezoni 10/11., znao je da će obranom titule ući u povijest. I učinio je to s rekordnim brojem bodova, pobijedivši Bayern u Kupu i u svih pet od pet odigranih utakmica tijekom te dvije sezone. Monumentalno.

Trn u oku bogatih

Čak i milijunaši iz Bayerna nisu se mogli nositi s defanzivnom taktikom i nevjerojatno agresijom po cijelom terenu svih 90 minuta. Borussia se istovremeno zabavljala i pobjeđivala, a Kloppu su tepali da je posljednji nogometni romantičar, onaj koji prkosi bogatima i njihovim projektima 'pokupi sve što vrijedi'. I zato neće čuditi ako karijeru nastavi u jednom od takvih klubova. Njim je godinama bio trn u oku, a sada je lako dostupan i tražen.

Njegova priča u Dortmundu očito je došla svome kraju, osjetio je da bolje ne može. Međutim, navijači ga nikad neće zaboraviti, a svi nogometni zaljubljenici znat će ga cijeniti. Klopp je mnogim mladim trenerima pokazao put, svojom strasti prema igri učinio nogomet bogatijim i ljepšim i ne sumnjamo kako će nastaviti biti svoj, onako emotivan i energičan kao i dosad.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider