Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"
Nogomet
Članski model

Revolucija u susjedstvu: Navijači izborili demokraciju u klubu

Model upravljanja kakav traže mnogi hrvatski navijači je uveden u posrnuli bosanskohercegovački klub.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Člansko upravljanje nogometnim klubom je karakteristično za Njemačku, Španjolsku i Portugal, a odnedavno i za Zenicu. Navijači Čelika su nakon dvogodišnje borbe ostvarili svoj cilj i posrnuli klub ustrojili po načelu jedan član – jedan glas.

Jedan od najvećih i najpopularnijih bosanskohercegovačkih klubova je godinama bio u velikim financijskim problemima, a nije mogao ni dobiti licencu za europska natjecanja. O lošem stanju u klubu govori i činjenica da je uprava 2015. zaboravila obilježiti 70. rođendan kluba.

Navijači Čelika Robijaši i simpatizeri kluba su krenuli s brojnim akcijama za spas kluba, uključujući protestni marš i obilježavanje spomenutog rođendana. Borba je kulminirala na lokalnim izborima 2016. godine kada su članovi inicijative animirali građane da izađu na izbore i daju glas bilo kome osim vladajućoj stranci koju vide kao glavnog krivca za loše stanje u klubu.

Uoči izbora su sa svim oporbenim kandidatima potpisali memorandum kojim se u slučaju pobjede obvezuju na depolitizaciju kluba i rješavanje dugova. Na izborima prvi puta od osamostaljenja pobjeđuje nezavisni kandidat, a početkom 2017. godine dolazi i do promjene statuta kluba kojom se uvodi spomenuti demokratski model.

Na čelo kluba je došao privremeni predsjednik, a pred članovima je težak posao budući da se klub nalazi na predzadnjem mjestu tablice i prijeti mu ispadanje iz lige. Ovakav model upravljanja traže i mnoge hrvatske navijačke skupine nezadovoljne upravama svojih klubova, a navijači Čelika su uvjereni da će ove promjene vratiti posrnuli klub na noge.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider