Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Atletičarima izgon iz kampa?

Nastavak "kuhanja" oko Svetica: Maksimir dobiva atletsku stazu

Na maksimirski stadion vraća se atletska staza! Potvrdili su nam to danas u Gradu, ali to rješenje ne dovode u korelaciju s eventualnim izbacivanjem atletske staze iz projekta Svetice.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatsku atletiku uznemirala je informacija kako se na Sveticama možda ipak neće graditi atletska staza, a mi smo se po odgovore zaputili u palaču Dverce.

Je li istina da se neće raditi atletska staza na Sveticama?

"Nije istina. Mi pored Svetica mi gradimo još jednu atletsku stazu trenutno u Dubravi, na Grani Klaka. U tijeku su radovi, do ljeta će biti gotovo."

Znači ostaje se pri onom početnom planu da to bude atletsko-nogometni centar?

"Tako je, to će biti atletsko-nogometni centar."

Ostaje li zona za rekreativce?

"Apsolutno."

Ipak, pročelnik nam je potvrdio informaciju da Grad namjerava ponovo izgraditi aletsku stazu na samom Maksimiru, gdje je nekoć davno već i bila. Iz kojeg točno razloga, ostalo je nepoznato jer su atletičari s Makimira iseljeni odavno, a staza je maknuta prije šest godina.

A iako nas u gradu uvjeravaju kako sve ostaje isto, u to je teško vjerovati. Naime iz HNS-a su nam prošli tjedan potvrdili da se projekt prerađuje zbog optimiziranja troškova. Atletičari su uvjereni da se sve odvija s figom u džepu.

"Nažalost, tako moram konstatirati jer se ništa nije promijenilo od najave", rekao je za Dnevnik Nove TV predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Ivan Veštić.

Dok radovi na Sveticama stoje, većina zagrebačke atletike prisilno se preselila na Savu. Teškoj situaciji svjedoči i Igor Čordaš, jedan od trenera koji je odgojio generacije sportaša.

"Većina olimpijaca su s istočnog djela grada... Sandra Perković, Ana Šimić, Nikolina Horvat, sve sami olimpijci."

Da li će i dalje istočni dio grada proizvoditi takve kvalitetne sportaše ili će se to jednostavno ugasiti?

"Čini mi se prije ovo drugo."

Trener Čordaš ističe: profesionalnim sportašima nije problem umjesto Svetica trenirati na Savi, ali...

"Što je sa djecom? Što sa kadetima, štao s juniorima? Oni moraju hitno nać neko rješenje."

A podsjetimo, radi se o atletici, koja nam je samo iz Rija donijela tri veličanstvene medalje: zlata Sandre Perković i Sare Kolak, te broncu Blanke Vlašić.

"Atletska infrastruktura je najjeftinija sportska infrastruktura uopće. Ona služi ne samo atletici nego javnom dobru i ako se predstavljamo da smo sportska nacija, onda to treba na konkretan način i pokazati, a ne ovako", ističe Veštić.

A Grad Zagreb za ponedjeljak najavio je otvaranje natječaja za projekt atletske dvorane na Velesajmu. Hoće li napokon atletika u glavnom gradu dobiti status koji zaslužuje ili je sve samo folklor uoči lokalnih izbora...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider