Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Međusobno optuživanje

'Naš Hajduk': IO HNS-a krši zakon i treba ga prijaviti Europskoj komisiji

Udruga Naš Hajduk u srijedu je optužila Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza za kršenje zakona zbog čega bi ih trebalo prijaviti tijelima Europske komisije.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

"Čak pet od 17 članova IO-a HNS-a doslovce krši zakon obnašajući zakonski nespojive funkcije državnih ili lokalnih političkih dužnosnika i članova IO-a HNS-a. Nije li to miješanje, i to izravno, politike u nogomet?", navodi se u priopćenju udruge Naš Hajduk koje je poptisao tajnik udruge Ivan Rilov.

Ovim priopćenjem Udruga Naš Hajduk reagira na jučerašnju podršku Međunarodne nogometne federacije (FIFA) i Europske nogometne federacije (UEFA) Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) koji je zatražio zaštitu zbog miješanja politike u sport nakon što su udruga Naš Hajduk i nekoliko saborskih zastupnika zatražili izmjene Zakona o sportu.

Ti ljudi u IO HNS-a, kako smatra udruga Naš Hajduk, prema zakonu o sportu i Zakonu o spriječavanju sukoba interesa, rade ono što prema pravnim osnovama ne smiju, to jest krše zakon, a sada 'tužakaju u ime jedne udruge građana drugoj udruzi građana vrhovno zakonodavno tijelo jedne samostalne i suverene zemlje želeći joj određivati kako da zakonski određuje pojedine segmente svog društva'.

"Vjerujemo da ovdje ima osnova za prijavu uplitanja u zakonodavne poslove jedne države odgovarajućim tijelima Europske komisije", ističe se u priopćenju udruge Naš Hajduk.

Udruga poručuje kako želi da saborski zastupnici "pomno prouče predložene izmjene i dopune Zakona o sportu i odluče sukladno svojoj savjesti, bez ikakvih pritisaka i utjecaja s raznih strana", donosno da se ponašaju državnički.

Prijedlogom izmjene Zakona o sportu, kojeg je na poticaj udruge Naš Hajduk, zatražilo nekoliko saborskih zastupnika, zagovara se transparentnost u poslovanju sportskih klubova, kao i uvođenje obveze sportskim klubovima da objave financijska izvješća. Između ostalog ovim prijedlogom se traži zabrana biranja na funkcije u sportu osobama koje su pravomoćno prekršajno osuđene po Zakonu o spriječavanju nereda na sportskim natjecanjima i izrečena im je zabrana pristupanja stadionima. Predstavnici udruge Naš Hajduk u svojim medijskim istupima više su puta istaknuli kako se predloženim izmjenama Zakona o sportu želi nogometni klub Hajduk dovesti u ravnopravniju poziciju u tijelima HNS-a.

U današnjem priopćenju udruge Naš Hajduk napominje se da su od dopisa FIFA-e i UEFA-e vidjeli samo ono 'što su nam gospoda iz HNS-a dali da vidimo'.

"Dopustit ćete da zadržimo makar malu rezerviranost po pitanju njihova kredibiliteta zato što imamo opravdane razloge u niz dosadašnjih nemilih primjera. Tim više što znamo da su redakcije nekih hrvatskih medija dobile nešto drukčiji odgovor na upit o rečenoj temi", ističe udruga Naš Hajduk i podsjeća na slučaj iz Portugala otprije četiri godine kada je FIFA urgirala da se skupština nacionalnog saveza ustroji na način da u njoj bude manje predstavnika po regionalnom ključu, a više po uzorku profesionalnih klubova-baš kako se predlaže u izmjenama i dopunama Zakona o sportu.

"To nas navodi da se zapitamo koliko dobro su zapravo dotična gospoda uopće informirana o ovom hrvatskom slučaju predloženih izmjena i dopuna Zakona o sportu“, navodi se u priopćenju udruge Naš Hajduk.

Hrvatski nogometni savez u utorak je objavio dopis koji su zajednički potpisali glavni tajnik FIFA-e Jerome Valcke i glavni tajnik UEFA-e Gianni Infantino u kojem se podsjeća kako svi članovi FIFA-e i UEFA-e "moraju svojim poslovima upravljati neovisno i bez utjecanja bilo kojih trećih strana".

FIFA i UEFA navode kako u bilo kojem postupku kojemu su cilj izmjene i dopune Zakona o sportu koji se primjenjuje u Hrvatskoj HNS treba biti prethodno konzultiran, te da HNS mora uvijek u cijelosti ostati slobodan odlučivati o broju ili postotku zastupnika različitih prije definiranih dionika (kao što su klubovi, lige ili igrači), a koji imaju pravo prisustvovati općoj skupštini HNS-a.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider