Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kultni likovi HNL-a

Najplemenitiji Rođin ratnik u Dinamu nikad nije dobio pravu priliku

Neke HNL generacije ostaju za vječnost, ona crno – plava krajem 90 – tih kreirana od strane trojca Spajić – Perković – Lončarević iznjedrila je posebne protagoniste...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Planet HNL je u sezoni 1996/97 pogodio Hrvatski dragovoljac. Meteor iz Sigeta već je u prvoj sezoni preskočio sve 'dječje bolesti'. Privikavanje na najviši rang natjecanja, nešto brži tempo, borba za ostanak u ligi...sve su to rođini ratnici odmah preskočili.

Tadašnja Croatia je pomela konkurenciju, no Dragovoljac je završio na visokom trećem mjestu i momčad Ilije Lončarevića je vrlo brzo došla od sudara sa Nehajom iz Senja, Trešnjevkom i Napretkom iz Velike Mlake (tadašnji drugoligaši) do sudara sa najboljim francuskim klubovima.

KULTNI LIKOVI HNL-A

Evergreen momčad 'HNL TV kalendara' bila je postava u kojoj su u obrani dirigirali Živković, Đolonga, Škopljanac, Margeta u vezi carevali Musa, Miletić, Pakasin, Ferenčina, Duspara...a za golove su bili zaduženi Predrag Jurić, Neno Katulić i naša tema – Mario Bazina.

Stjepan Spajić 'Rođo' svoj je igrački Kripton imao 500-injak kilometara od Zagreba. Njegova kvalifikacija kvalitete u nogometaševoj biografiji bila je – rođen u Mostaru, nogometno ga odgojio Velež.

Bazina, fini ofenzivni veznjak bio je jedan od tih, uz još Predraga Jurića, Margetu, Musu, prije toga Baku Sliškovića. Kao junior nije dobio pravu priliku u Hajduku, poslije nisu imali novca za njega. Naravno, Rođo i Perkan (direktor i nakon prerano preminulog Rođe alfa i omega kluba) doveli su Bazinu u Dragovoljac i bio je to jedan od najvećih pogodaka struke Dragovoljca.

U Dinamu pravu priliku nikad nije dobio

Odradio je 90 HNL dvoboja i zabio 25 pogodaka, obavezno uz dignutu kragnu na crno plavom dresu. Gledao se tada Cantona i prve blockbuster nogometne reklame. Nakon pet sezona preselio je na Maksimir. Pravu priliku nikada nije dobio iako je statistički bio solidan. Odradio je 47 utakmica i upisao 11 pogodaka. Osvaldo Ardilles je gledao kroz njega.

''Ja sam 28. Croatijin nogometaš, da nas je 60 na pripremama, bio bih 60. na popisu'', znao se našaliti tada na svoj račun.

No, i samoprozvani 28. Croatijin nogometaš bio je dovoljno dobar za austrijski GAK. Idućih osam godina Bazina je igrao na visokoj razini u austrijskoj Bundesligi. 2002. je upisao i nastup za reprezentaciju Hrvatske no kada je u sezoni 2005/06 igrao nogomet života bio je daleko od Kranjčarovog poziva.

Velike predstave odigrao je protiv superjakog Middlesbrougha 2005. (Hasselbaink, Zenden, Reizinger, Southgate, Doriva, Downing...) GAK je ispao iz euro proljeća kupa Uefe s ukupnim rezultatom 4:3, a Bazina je zabio pogodak u svakoj utakmici. Igrao je tada zaista sjajan nogomet no očito ne dovoljno dobar za kockasti dres.

GAK ga je zbog financijskih problema prodao za milijun i pol eura Rapidu gdje je predvodio napad s Matom Bilićem. Posljednju je sezonu odradio u bečkoj Austriji. Odigrao je preko 250 prvenstvenih ogleda u Austriji i pogodio mrežu 70 puta.

Za mjesto najboljeg ofenzivnog veznjaka HNL-a u nekoj virtualnoj najboljoj postavi definitivno bi visoko kotirao. Svi ostalo preduvjeti su također bili ispunjeni. Kragna, talijanka i prva seniorska momčad u kojoj je stvorio ime.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider