Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Veliko istraživanje

Evo tko je najbolji igrač u povijesti španjolske lige: Ronaldo bez šanse...

Provedeno je istraživanje tko je najbolji igrač u 85 godina postojanja elitne španjolske lige...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Španjolski institut za nogometnu povijest i statistiku zaključio je dugotrajno istraživanje tko je najbolji igrač u povijesti španjolske elitne lige, s početnom sezonom 1928/29. i zaključnom 2015/16.

Pobjedu je odnio Raul Gonzalez Blanco, dok je Lionel Messi četvrti, a Cristiano Ronaldo tek dvadeset i treći.

Slično kao što se to radi u košarci, gdje se na temelju brojnih kriterija i parametara valorizira učinak pojedinog igrača, istraživanje je provedeno na temelju mnogih statističkih podataka, od broja postignutih golova, nastupa i minuta provedenih na terenu pa čak do autogolova i isključenja za koje su se dobivali minus bodovi. Za svaku statističku rubriku podijeljeni su bodovi i na kraju je sve zbrojeno i oduzeto.

Slavni napadač Reala Raul Gonzalez sakupio je najviše bodova, njih 528, legenda Barcelone César Rodriguez na drugom je mjestu s 524 boda, legenda Ahtletic Bilbaa Telmo Zarra treći je sa 493 boda, dok je zvijezda Barcelone Lionel Messi četvrti sa 490 bodova.

Messi je najbolje plasiran od svih aktivnih nogometaša i pretpostavka je da će preuzeti prvo mjesto na vječnoj ljestvici nakon ove ili možda još jedne sezone. Kao što rekosmo, Ronaldo je na 23. mjestu, dok je primjerice David Villa 32., Xavi Hernandez 49. i Iker Casillas 62.

Po logici stvari najbolje pozicije zauzeli su napadači koji su proveli dugi niz godina u elitnoj španjolskoj ligi. To je i razlog zašto je Ronaldo tek 23. Portugalac je u Primeri odigrao tek sedam sezona, a Messi, primjerice, ima pet sezona više.

Top 5 igrača La Lige svih vremena po istraživanju CIHEFE-a:

Raul Gonzalez – 528 bodova
César Rodriguez – 524
Telmo Zarra – 493
Leo Messi – 490
Enrique Castro ‘Quini’ – 488

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider