Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Stanje u hr-nogometu

Najava je bilo bezbroj: Hoće li se ovaj put nešto zbilja promijeniti?

Iako je neodigrani derbi Dinamo - Hajduk događaj bez presedana u hrvatskom nogometu, zanimljivo je da su bez reakcija i krovna organizacija - Hrvatski nogometni savez, kao i resorni ministar Vedran Mornar.

Olimpijski odbor poziva na dijalog svih uključenih u nogometne događaje, a predsjednik Josipović poručuje da su potrebne ozbiljne promjene u HNS-u iz kojeg, kako je rekao, proizlazi glavnina problema.

Dvostruko više policije nego navijača, u prvom planu sve osim igre na travnjaku - sve češći dekor koji prati hrvatski nogomet. Zbog događaja kao što je bio jučerašnji, smatra predsjednik Ivo Josipović, sport kao takav gubi smisao. Prstom opet upire u HNS.

"Ja sam sve više uvjeren da su problemi u nogometnom savezu toliko veliki i ozbiljni i da će tu trebati ozbiljna akcija da se klima i u nogometnoj organizaciji i u nogometu kao cjelini promjeni."

Iako o lošem stanju u nogometu raspravljaju svi, resormi ministar Vedran Mornar u nedjelju je bio bez reakcije. U petak je naglasio je da ga se profesionalni sport ne tiče: "Je li profesionalni sport domena ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta? Mislim da je profesionalni sport domena ministarstva financija koje će se brinut o naplati poreza, a za javni red i mir zna se tko treba brinuti", mišljenja je ministar Mornar.

No, predsjednik Josipović misli drugačije...

"Posebice kada je riječ o zakonskoj regulativi, mislim da tu naravno ministarstvo ima što za reći."

Zato je imao što za reći bivši ministar Željko Jovanović na svom Facebook profilu. HNS-u je, kaže, potreban novi početak: "Aktualno vodstvo ni moralno, ni intelektualno nije doraslo rješavanju nagomilanih problema i trebalo bi ponuditi svoje mandate na raspolaganje. A da se može bolje, najbolji je primjer upravo NK Rijeka, i radom uprave, i ljepotom nogometa i igrom igrača i ponašanjem navijača!"

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, pak, smatra da se cijelom situacijom trebaju pozabaviti i državna tijela: "Ako su institucije ušle u Hrvatsku gospodarsku komoru, ako i druge istražuju, onda je normalno da se uđe i u HNS i u Hrvatski olimpijski odbor i u Hajduk i u Dinamo i u druge klubove. Neka policija i USKOK rade svoj posao", pozvao je Baldasar.

O stanju u hrvatskom nogometu danas ni riječi od krovne nogometne institucije HNS-a. Kažu, o svemu će se izjasniti u utorak, za kada su sazvali hitnu sjednicu Izvršnog odbora. Na razgovor ih pozivaju iz Hrvatskog olimpijskog odbora. Sami, kažu, ne mogu učiniti ništa, dok im se s problemom ne obrate čelni ljudi HNS-a:

"Mi možemo inicirati, ali direktnog upliva tu ne možemo imati. HOO bi trebao upozoriti da samo kažnjavanjem i samo ta penalna politika neće donijeti rezultata", smatra Morana Paliković Gruden, dopredsjednica HOO-a.

Problemi u našem nogometu, ističe sportski komentaror Nove TV Željko Vela, nisu počeli jučerašnjim otkazivanjem derbija: "Ovo je samo vrh jedne sante koja se dugo taložila i stvarala, odnosa u hrvatskom nogometu koji su zamršeni, za mnoge nepošteni, na krivo nasađeni. Jednostavno, niko s nikim ne priča, nema dovoljne komunikacije."

Otkazivanje derbija bila je tema brojnih jutarnjih kava...

"Slažem se da nisu dečki nastupili jer ako sami dinamovci ne dođu na svoj vlastiti stadion, znači da tu ne štima", kaže Mira Viličić iz Splita.

Slično razmišlja i Ilija Kučinar iz Zagreba: "Mislim da je to jedna trulež općenito u nogometu u Hrvatskoj."

Najava o promjenama u hrvatskom nogometu bilo je bezbroj, pitanje je hoće li se ovaj put doista nešto i učiniti.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider