Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Prosvjed protiv UEFA-e

Dosta im vladavine velikih klubova: Pokreću "rat" protiv Lige prvake

Organizacija koja okuplja profesionalne lige Europe se odlučila na borbu protiv novih trendova u UEFA-i.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Trenutni sustav Lige prvaka u kojem klubovi iz slabijih liga imaju olakšan put do plasmana u grupnu fazu bit će napušten 2018., a zamijenit će ga sustav koji više pogoduje velikim klubovima iz jačih liga.

Ukratko, većina će se mjesta popunjavati direktnim plasmanom iz najjačih europskih liga, dok će se smanjiti broj onih koji se plasiraju kroz kvalifikacije. Situacija bi se za one koji su izvan elitnog kruga u budućnosti mogla i dodatno pogoršati jer se nagađa da je novi koncept Lige prvaka samo prijelazni oblik prema „superligi“ zatvorenog tipa koja će po konceptu biti slična NBA-u.

Takve su promjene uzburkale duhove diljem Europe i mnogi su krenuli u borbu protiv novih trendova u europskom nogometu. Iz Danske je potvrđeno da se razgovara o formiranju regionalne lige na sjeveru Europe s ciljem zadržavanja tog prostora na nogometnoj karti Europe.

Novi susret potlačenih se dogodio u Zürichu gdje se sastala udruga EPFL koja okuplja 25 europskih liga (HNL nije član), uključujući i najjače Lige petice. Oni su odlučili raskinuti sporazum s UEFA-om po kojem se prvenstvene utakmice ne igraju u terminu Lige prvaka.

Njih je naljutilo što nisu bili uključeni u pregovore oko promjena u konceptu Lige prvaka. Odluka je bila gotovo jednoglasna – protivili su se jedino predstavnici talijanske Serie A.

U EPFL-u se boje povećavanja razlike između najvećih europskih klubova i svih ostalih, zbog čega su odlučili prosvjedovati na ovaj način. Njihov je cilj oteti dio kolača Ligi prvaka koja već godinama uživa u ekskluzivnom terminu u kojem nema nikakve konkurencije.

UEFA-ini prihodi od kontinentalnih klupskih natjecanja, Lige prvaka i Europa lige, se procjenjuju na oko dvije milijarde eura godišnje, a od 2018. se očekuje porast na preko 2.5 milijarde eura.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider