Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bila je ludnica

Na Valentinovo prije 15 godina vraćeno ime Dinamo

Osim za zaljubljene 14. veljače poseban je dan i za svakog navijača 'modrih', točno prije 15 godina na Valentinovo je klubu iz Maksimirske 128 ponovo vraćeno ime Dinamo.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Od 44 člana tadašnje skupštine za povratak imena Dinamo glasovalo je njih 43. Više od deset tisuća navijača je nestrpljivo čekalo ispred stadiona, a kada se pojavio sportski direktor Velimir Zajec i uzviknuo 'Imamo Dinamo' nastala je prava ludnica. Baklje, pjesma i veselje zavladali su podno maksimirskog zapada.

Godinama su Bad Blue Boysi vodili borbu za povratak njima svetog imena. Točnije 3156 dana, otkako je 1991. na zahtjev prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana Dinamo promijenio naziv u HAŠK Građanski, a dvije godine kasnije u Croatiju. Boysi su se devet godina borili za povratak Dinama, od raznih peticija, protestnim paljenjem svečane lože na Maksimirskom stadionu, do građanskog neposluha u vidu nošenja Dinamovih obilježja koji se nikako nisu sviđali onima koji su ime i promijenili.

Tri mjeseca nakon povratka imena Zlatko Canjuga je odstupio s mjesta predsjednika, za novog predsjednika je izabran Mirko Barišić, a u Dinamu od tada 'stoluje' Zdravko Mamić. Dinamo je prvu utakmicu nakon povratka imena odigrao u Vukovaru pred oko 8000 ljudi. 'Modre' je tada vodio Marijan Vlak, a utakmica je završila bez golova.

Petnaest godina kasnije Dinamo je prvi, 'modri' osvajaju titule, no Maksimir zjapi prazan, a Bad Blue Boysi su u sukobu s čelnicima kluba i Mamićem.

"To vrijeme jako podsjeća na ovo danas. I danas i onda mi smo se borili protiv vjetrenjača i mnogi nisu vidjeli da je ta borba ispravna. Naprosto zato jer Dinamo je ono što predstavlja navijačima, ne ovima iz lože. I onda smo pobijedili i danas ćemo pobijediti," prisjetio se Valentinova 2000. jedan od starijih Boysa.

Vodstvo 'modrih' je na svojoj internetskoj stanici istaknulo kako će "Valentinovo 2000. godine uvijek biti značajan dio povijesti kluba."

"Oni koji su tada srcem bili uz modri klub, navijali za 'Plave' i u neizvjesnosti čekali taj trenutak povratka imena zauvijek će imati prekrasne uspomene koje će sigurno rado prenositi mlađim naraštajima navijača modrog kluba - kluba svetog imena Dinamo," poručili su iz kluba.

Nakon što su dekretom 1945. godine ukinuti zagrebački nogometni klubovi Građanski, HAŠK i Concordia, Nogometni klub Dinamo osnovan je 9. lipnja 1945. Novi klub tada je preuzeo boju dresova i većinu igrača Građanskog. Dinamo je 25. lipnja 1991. pod ravnanjem tadašnjeg predsjednika Josipa Šoića promijenio ime u HAŠK Građanski, a u veljači 1993. ime je promjenjeno u Croatia Zagreb. Na Valentinovo 2000. klubu je vraćeno ime Dinamo. U travnju 2011. NK Dinamo je postao Građanski nogometni klub Dinamo. U klubu su time željeli naglasiti kako je današnji Dinamo nasljednik Građanskog.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider