Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
FIFA-i prijeti 'požar'

Na udaru Rusija i Katar: FBI pokrenuo istragu koja bi mogla izazvati kaos!

Američki državni policajci (FBI) koji istražuju sumnjive i korupcijske procese unutar Svjetske nogometne federacije (FIFA) pozabavit će se dodjelom domaćinstva završnica Svjetskog prvenstva koja bi trebala biti održana 2018. u Rusiji i 2022. u Kataru, objavio je u srijedu Reuters pozivajući se na izjave službenika FBI-a koji je želio ostati anoniman.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Glavna američka državna tužiteljica Loretta Lynch izjavila je nakon prošlotjednih uhićenja da istraga koju vode FBI i američke porezne vlasti time još nije završena, a njezine riječi su u srijedu dobile potvrdu. Osim američkih istražitelja, načinom na koji su domaćinstva SP-a 2018. i 2022. dodijeljena Rusiji i Kataru, bavi se i švicarsko državno odvjetništvo.

Loretta Lynch je najavila da se američko sudstvo neće baviti spomenutim svjetskim prvenstvima, ali i da će usko surađivati sa švicarskim kolegama koji vode istragu. Iako su švicarski istražitelji izjavili da se ne bave dojučerašnjim predsjednikom FIFA-e Seppom Blatterom, njegovo se ime spominje u istrazi koju vodi američka strana.

FBI se već od 2011. bavi istragom u slučaju dodjele domaćinstva SP-a Kataru, a prema navodima Reutersa, postoje dokumenti u kojima se jasno može vidjeti da je bivši djelatnik katarskog izaslanstva koje je vodilo kandidacijski proces dao iskaz u kojem je spomenuo isplate po 1.5 milijuna dolara trojici afričkih dužnosnika FIFA-e kako bi se osigurali njihovi glasovi. Kasnije je ista osoba povukla svoj iskaz, ali je priznala istražiteljima FBI-a da je bila prisiljena to učiniti.

FIFA je bivšem američkom tužitelju Michaelu Garciji povjerila internu istragu u spomenutim slučajevima, ali je njegov opširan izvještaj odbačen, uz pojašnjenje da u njemu nije navedeno dovoljno dokaza zbog kojih bi proces izbora Rusije i Katara bio poništen te natječaj ponovno proveden.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider