Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Od treće lige do vrha

On je najkorisniji igrač lige: Nasljednik legende garantira pobjede

Ne spada među najveće nogometne zvijezde, ali njegova prisutnost na terenu gotovo sigurno donosi pobjedu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Možda i najveća pogreška Real Madrida u novijoj povijesti bila je prodaja Claudea Makelelea 2003. godine. Iako je Kraljevski klub imao momčad punu zvijezda, ispostavilo se da je omaleni francuski veznjak bio najvažniji igrač Galacticosa. U tri sezone s njim u sastavu su osvojili dva prvenstva i Ligu prvaka, a još su dva puta dolazili do polufinala najelitnijeg klupskog natjecanja.

Njegovim odlaskom je nastupila suša; na naslov prvaka Španjolske se čekalo četiri godine, a čak je šest puta zaredom Real posrtao već u osmini finala Lige prvaka. Uzalud su najveće zvijezde lobirale za Makelelea kod Florentina Pereza – predsjednik je odbio njegove zahtjeve za novim ugovorom i igrač je završio u Chelseaju.

I dok se Real mučio, londonski klub je procvjetao pod Joseom Mourinhom i s Makeleleom kao neupitnim vlasnikom sredine terena. Makelele je s Chelseajem osvojio dva naslova prvaka Engleske uz tri polufinala i jedno finale Lige prvaka.

Iako nikad nije bio velika zvijezda, ostat će zapamćen kao jedan od najutjecajnijih i najkorisnijih igrača svog vremena. Ne može se puno igrača pohvaliti da je po njima nazvana pozicija – za igrača koji u njegovom stilu kontrolira sredinu terena se često kaže da igra na „poziciji Makelelea“, što najbolje govori o njegovoj nogometnoj ostavštini.

Nevjerojatan broj poveznica između Makelelea i njegovog nasljednika

Dugo se čekao pravi nasljednik legendarnog Francuza, a on se pojavio prošle sezone u senzacionalnom Leicesterovom pohodu prema osvajanju Premierlige. Iako su prve zvijezde bile Riyad Mahrez i Jamie Vardy, ključni igrač momčadi Claudija Ranierija je bio N'Golo Kante. Kante nevjerojatno podsjeća na svog sunarodnjaka Makelelea – stilom igre, fizičkim karakteristikama i utjecajem na momčad.

Odlazak Kantea u Chelsea je, kao i u slučaju Makelelea, uništio njegovu staru momčad. Iako je sačuvao ostatak šampionske momčadi, Leicester je bez Kantea neprepoznatljiv; bez njegove kontrole sredine terena i oduzetih lopti koje su otvarale prostor za Mahreza i Vardyja Lisice se nalaze na 15. mjestu i na dobrom su putu da postanu najgori branitelj naslova u povijesti Premierlige.

Vlasnik neslavnog rekorda je prošlosezonska momčad Chelseaja koja je kao aktualni prvak završila sezonu na desetom mjestu. Taj, gotovo isti Chelsea, je danas uvjerljivo vodeća momčad Premierlige, a jedan od ključnih igrača je upravo Kante.

Makelele 2.0

Osim razbijanja protivničkih napada, on sve više razvija i napadačku igru. Njegov postotak točnih dodavanja je skočio s 82 na 88 posto, a u odnosu na Makelelea pokriva veći dio terena i češće se odlučuje na duža dodavanja koja stvaraju šanse. Makelele je u 144 utakmice za Chelsea zabio dva gola, a Kante je izjednačio taj učinak već u prvoj sezoni sjajnim golom Manchester Unitedu.

Kante je na dobrom putu da postane „Makelele 2.0“, unaprijeđena verzija slavnog veznjaka koja utječe na igru na svim dijelovima terena. Na dobrom je putu da osvoji drugu Premierligu u dvije godine, a od svih aktualnih igrača lige ima najveći postotak pobjeda.

Kante je izašao kao pobjednik iz 43 od 63 utakmice u karijeri što je 68.25 posto pobjeda. Na vječnoj listi to bi ga smjestilo na deveto mjesto, šest mjesta od trećeg Makelelea koji je s Chelseajem slavio u 70.83 posto utakmica. Nimalo nedostižan cilj za 25-godišnjeg Kantea koji je prije samo četiri godine igrao treću francusku ligu, a danas je jedan od najboljih svjetskih veznjaka.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider