Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"Povijesni trenutak"

Most otkrio zašto inzistira na Zakonu: "Sport je u stanju žabokrečine!"

Do kraja tjedna trebao bi zaživjeti famozni Ured za sport.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Tko će voditi Ured za sport, koje će mu biti ingerencije i kojim će financijskom sredstvima raspolagati još se ne zna. Neslužbeno su se kao kandidati spominjali Janica Kostelić, Danira Nakić, Dubravko Šimenc i Hrvoje Ćustonja.

Zna se međutim da će o čelnom čovjeku tog Ureda odlučiti HDZ, pa su članovi Mosta koalicijskim partnerima poručili.

"Bez poštivanja stručnosti opet će prevladati interesne skupine"

"Mi se nadamo da će se prilikom kadroviranja u ovom Vladinom uredu za sport, zaista poštivati načelo stručnosti jer bez tog načela opet će prevladati interesne skupine koje vladaju hrvatskim sportom svih ovih godina i koji su ga i doveli u ovakvo stanje žabokrečine", istaknuo je Maro Kristić, saborski zastupnik Mosta.

A žabokrečinu bi trebao riješiti Zakon o sportu.

"Koliko god neki zakon bio nedorečen i imao manjkavosti on je zakon i mora se provoditi. Izmjene koje su nastupile na snagu u veljači 2016. godine su trebale već biti u primjeni i sportske inspekcije su već trebale donositi riješenja kojima će ukazivati na nepravilnosti na radu klubova", napominje Kristić.

No, inspekcije se nisu dugo zadržale na terenu, a ni izmjenjeni Zakon, kažu iz Mosta, se nije primjenjivao.

Iako je Most u Vladi i danas, baš kao što je bio i u veljači 2016. kada su izmjene Zakona stupile na snagu, izražavaju čuđenje zbog neprimjenivanja zakona.

"Sport će ili krenuti putem ozdravljenja ili..."

"Nama je neprihvatljivo da jedan naš najpoznatiji nacionalni Savez se ograđuje o Zakona o sportu i kaže da se zakon na njega ne odnosi. To pokazuje koliko je stanje u hrvatskom sportu kritično i zato pozdravljamo odluku osnivanja vladinog Ureda za sport. Za mene osobno to je jedan povijesni trenutak - ili će sport krenuti putem ozdravljenja ili će to biti kraj nadanja da hrvatski sport može uopće ići tim putem", smatra Kristić.

Očito je najava osnivanja Ureda za sport podigla veliku prašinu. Kako drugačije objasniti priopćenje Hrvatskog nogometnog saveza od prije mjesec dana u kojem naglašavaju kako oni nikada nisu rekli da se Zakon o sportu na njih ne odnosi. No, nije bilo baš tako.

Šuker: Sport je djelatnost od posebnog društvenog interesa

Predsjednik HNS-a Davor Šuker šalje novu poruku Vladi.

"Nadam se da će novoizabrana državna tijela, a posebno državni Ured za sport, prihvatiti da je to djelatnost od posebnog društvenog interesa i to na odgovarajući način tretirati. Ovo se posebno odnosi na donošenje novog Zakona o sportu, na financiranje sporta i sportaša, kao i na ulaganje u sportsku infrastrukturu po kojoj nažalost zaostajemo za mnogim zemljama u Europi, a osobito za onima s kojima konkuriramo za najviše trofeje."

Do kraja tjedna Vlada bi trebala imenovati čelne ljude koji će biti zaduženi za ovaj, očito, vrući sektor.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider