Ramón Rodríguez Verdejo, daleko poznatijeg kao Monchi, odlučio je napustio Sevillu. Prema informacijama španjolskog Asa, bivši vratar Seville i njezin dugogodišnji sportski direktor prelazi u Romu. Podsjetimo, on je već prije nekoliko mjeseci objasnio zašto bi želio živjeti u Parizu ili Rimu, a na kraju je, kao što se i očekivalo, izabrao talijansku metropolu.

Monchi se na Sanchez Pizjuanu profilirao u možda i najboljeg sportskog direktora na svijetu. Nebrojeno puta se dokazao kao menadžer koji rijetko griješi s kupovinom pojačanja i srebro pa i broncu nerijetko pretvara u zlato. Mnogi su uvjereni da je upravo Monchi najzaslužniji za Sevillin uzlet u posljednjih desetak godina pa stoga ne čudi što je u međuvremenu postao iznimno tražena „roba“ na tržištu.

Traži li su ga mnogi veliki klubovi, spominjali su se Manchester United i Everton pa čak i Real Madrid, no čini se da se Monchi na kraju ipak odlučio za Romu, kako se i spekuliralo još prije nekoliko tjedana.

Monchi
Sportski direktor Seville Monchi desno na fotografiji (Foto: AFP)

Sevilla je htjela zadržati Monchija do kraja sezone, no njemu to nije odgovaralo, jer se želi što bolje pripremiti za ljetni prijelazni rok. Monchi je navodno sve dogovorio s predsjednikom Rome i američkim milijarderom Jamesom Pallottom, koji je pristao na ono što nisu Manchester United i Everton, a to je isplatiti Sevilli odštetnu klauzulu od pet milijuna eura. Na ljeto bi ona bila upola manja, ali iz spomenutog razloga Pallotta i Monchi su se dogovorili da prijeđe u Rim već u zimskom prijelaznom roku.

Pallotta je navodno zajamčio Monchiju neovisnost i gotovo odriješene ruke u biranju pojačanja. Budući da je Roma financijski osjetno jača od Seville, Monchi će imati širi manevarski prostor i šansu da dovodi još kvalitetnije igrače. Dolazak Monchija, uz izgradnju novog stadiona, dokaz je rasta rimskog kluba na svim poljima i dobar je znak da bi se Roma uskoro mogla vratiti u europski razred elitnih klubova.

Slavlje Radje Nainggolana i suigrača iz Rome
Slavlje Radje Nainggolana i suigrača iz Rome (Foto: AFP)

Ako Monchi bude na tragu onog što je radio u Sevilli, Roma bi u dosta kratkom roku mogla značajno profitirati i pozicionirati se kao ozbiljan igrač na europskoj sceni. U prijevodu to znači da bi Roma mogla puno ozbiljnije konkurirati Juventusu u Italiji, a u dogledno vrijeme možda napasti i Ligu prvaka, što u ovom trenutku realno nije kadra.

Početkom i sredinom 80-ih Roma je važila za jedan od najjačih europskih klubova. Iz tog vremena datira i njezin najveći europski uspjeh. Nakon što je 1983. osvojila talijansko prvenstvo, Roma je 1984. poražena u finalu Kupa prvaka, na svojem Olimpicu izgubila je od Liverpoola nakon izvođenja jedanaesteraca.