Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Premoćna pobjeda

Modrić obranio titulu: Najbolji veznjak sezone u Europi, potpuna dominacija Reala!

Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije proglašen je najboljim veznim igračem Europe u prošloj sezoni.

Luka Modrić (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Luka Modrić ponovno je proglašen najboljim veznim igračem Europe u prošloj sezoni!

Na svečanoj dodjeli nagrada, održanoj u Grimaldi Forumu u Monte Carlu usred ždrijeba Lige prvaka za ovu sezonu, Modrić je dobio najviše glasova, ostavivši iza sebe suigrača iz Reala Tonija Kroosa i Kevina De Bruynea iz Manchester Cityja.

Modrić je premoćno pobijedio sa čak 347 glasova, De Bruyne ih je dobio 114, a Kroos 69.

"Čudesno je ovo, ostvaruju mi se snovi. Ovo je ono o čemu sam sanjao kad sam bio mali. Bila je to duga cesta za mene, ali sad sam tu gdje sam oduvijek htio biti. Sretan sam i ponosan na sve što sam napravio u svojoj karijeri", izjavio je Modrić.

Na četvrtom mjestu također je bio igrač Reala, Casemiro. Peti je u poretku završio James Milner, šesti Andres Iniesta, a sedmi još jedan hrvatski reprezentativac - Ivan Rakitić. Na osmoj poziciji s jednakim brojem bodova su završili Isco, Sadio Mane, Miralem Pjanić i James Rodriguez.

Nagradu za najboljeg napadača dobio je Portugalac Cristiano Ronaldo kojem su glavni konkurenti bili Lionel Messi i Mohamed Salah. Nagradu za najboljeg vratar dobila je jedinica Real Madrida Keylor Navas koji je slavio ispred Alissona Beckera i Gianluigija Buffona. Najbolji branič je još jedan igrač Reala Sergio Ramos kojem su glavni konkurenti za ovo priznanje bili klupski suigrači Marcelo i Raphael Varane. Peto mjesto u ovoj konkurenciji osvojio je branič hrvatske reprezentacije i Liverpoola Dejan Lovren.

Nagradu za najbolju nogometašicu dobila je Dankinja Pernille Harder, napadačica Wolfsburga.

Beckhamu posebno Čeferinovo priznanje

Posebno priznanje UEFA-e, Predsjedničku nagradu za profesionalne i osobne uspjehe u karijeri dobio je David Beckham. Beckham je osvojio šest naslova prvaka Engleske, dva FA kupa i Ligu prvaka s Manchester Unitedom, a onda je s Realom osvojio naslov prvaka Španjolske. Igrao je i za Los Angeles Galaxyja i Milan, a karijeru je završio s PSG-om 2013. On je treći engleski nogometaš koji je primio ovu nagradu nakon Bobbyja Robsona (2002.) i Bobbyja Charltona (2008).

UEFA je prvi put ovu nagradu dodijelila 1998. godine, a među dobitnicima su i Alfredo Di Stefano (2007.), Eusebio (2009.), Raymond Kopa (2010.), Gianni Rivera (2011.), Franz Beckenbauer (2012.), Johan Cruyff (2013.), Josef Masopust (2014.), te Francesco Totti (2017.).

Gruzijac premijerni dobitnik nagrade Equal Game

UEFA je ove godine dodijelila i nagradu Equal Game za svoj doprinos u promociji različitosti i uključivanju LGBT zajednice, a prvi dobitnik je Gruzijac Guram Kashia. Bivši igrač Vitesea je prošle sezone nosio kapetansku traku u bojama LGBT zajednice, zajedno sa ostalim kapetanima u nizozemskoj ligi, nakon čega je doživio niz neugodnosti u rodnoj Gruziji. Njegov potez osuđen je u većem dijelu javnosti u Gruziji, a čak je bilo poziva i da ga se izbaci iz reprezentacije.

"Čestitam Guramu zbog njegovog snažnog karaktera i hrabrosti. Iako su njegove akcije rezultirale prijetnjama i uvredama mnogih grupa, propagirao je toleranciju i prihvaćanje", kazao je predsjednik UEFA-e, Aleksander Čeferin u obrazloženju nagrade.

UEFA-ini laureati za sezonu 2018./2019.:

Najbolji igrač: Luka Modrić (Real Madrid / Hrvatska)

Najbolji vratar: Keylor Navas (Real Madrid / Kostarika)

Najbolji branič: Sergio Ramos (Real Madrid / Španjolska)

Najbolji veznjak: Luka Modrić (Real Madrid / Hrvatska)

Najbolji napadač: Cristiano Ronaldo (Juventus / Portugal)

Najbolja nogometašica: Pernille Harder (Wolfsburg / Danska)

Predsjednička nagrada: David Beckham

Nagrada Equal Game: Guram Kashia (San Jose / Gruzija)

Luka Modrić najbolji igrač Europe u sezoni 2018./2019. (Foto: AFP) Luka Modrić najbolji igrač Europe u sezoni 2018./2019. (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider