Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

'Modri' se najviše pale na zelembaće i 'narodnu prozu': Nema prodaje jedini put!

Dinamo je nakon četiri godine konačno upisao prvu pobjedu u skupinama europskih kupova, i to još kakvu, rastavio je na proste faktore rumunjsku Astru (5:1) i na najbolji mogući način otvorio natjecanje u Europskoj ligi…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prije utakmice slično kao i mnogima, a među njima i nama, Zoranu Mamiću bio je pun kufer papagajskih priča o maksimirskom i europskom prokletstvu, o „modrom proljeću u Europi“ i nedosanjanim snovima koji traju već četiri i pol desetljeća. Trener Dinama održao je kratak motivacijski govor u kojem nije bilo stranih riječi i veleumnih poruka, već čista „narodna proza“.

Mamić otkrio govor prije izlaska na teren: Nema kamera pa mogu reći!

Jedna od riječi iz govora počinjala je s „k“ a završila s „c“, bio je to univerzalni nogometni jezik koji, uz naravno šuškave „zelembaće“, a premije sigurno neće biti male, najbolje razumiju nogometaši sa svih paralela i meridijana. I upalilo je, to je očigledno. Posebice je bio inspiriran Soudani.

Soudani za povijest

Teško se sjetiti kada je neki igrač „modrih“ postigao „hat-trick“ u Europi (Goran Vlaović 1993., a prije toga Marijan Novak 1970.), a kamoli onaj izvorni, tri gola istog igrača u poluvremenu (to nije upamćeno ili se možda varamo?). Soudani je još jednom potvrdio da je daleko najbolji nogometaš Dinama. Nakon očiglednog tankiranja u nekim utakmicama i potom „ugodnih razgovora“ u četiri oka s trenerom, Alžirac je ponovno u velikoj formi.

Dinamovi čelnici povukli su vjerojatno najbolji potez u zadnjih nekoliko godina kada su odlučili zadržati Soudanija. Ne znamo što je razlog, možda u ljetnom prijelaznom roku ponude nisu bolje dovoljno izdašne, međutim, dosta su riskirali, jer se znalo da Soudani žarko želi promijeniti sredinu, ali ustrajali su u svojoj nakani i već nakon utakmice s Astrom sve im se vraća s kamatama, kako u rezultatskom tako i financijskom smislu.

'Nema prodaje' donosi plodove

Jer, Soudanijeva cijena nakon „hat-tricka“ iz udžbenika može samo porasti, a pitanja je gdje će se „živa“ zaustaviti ako nastavi zatrpavati protivničke mreže u nastavku natjecanja. Politika „nema prodaje“ već donosi plodove. Zašto je trebalo toliko dugo vremena da se to shvati? Čelnicima Dinama brci su zasigurno zatitrali i kada je mlađahni Ante Ćorić pogodio malu mrežicu rumunjskih vrata. U tom tinejdžeru leži veliko igračko i doslovno bogatstvo, samo nebo mu je granica.

Bez euforije

Nećemo upasti u zamku euforije i inzistirati na priči o prezimljavanju u Europi već nakon prvog kola, nećemo sricati ni hvalospjeve na račun dobre igre, previše puta smo se opekli pa pušemo i na hladno, nećemo se baviti ni diletantskom igrom Rumunja u obrani, time neka se bave njihovi novinari, ali moramo konstatirati kako „modri“ sada imaju zaista dobre šanse za plasman u drugi krug natjecanja. Odgovara im i remi Red Bulla i Celtica u Salzburgu.

Puno toga bit će jasnije nakon sljedeća dva kola i dvije možda i ključne utakmice. Dinamo prvo gostuje u Glasgowu, a potom ide u Salzburg kod Red Bulla. Čak i da upiše poraze u objema utakmicama, još uvijek će biti u igri za prolaz dalje, ali jasno je da bi u tom slučaju šanse bile dosta manje.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider