Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: UŽIVO HRVATSKA - KANADA: Vatreni traže povratak u utakmicu nakon velikog šoka!
Nogomet
Bio je tu i Kaiser Franz

Mladi Dinamovci gledali Messija i Rakitića na prepunom Olympiastadionu

U subotu je u Berlinu, u sklopu Gazpromova društveno odgovornog projekta - NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO održan treći Međunarodni dječji forum na kojem su sudjelovali mladi nogometaši i nogometašice u dobi od 12 do 14 godina iz 24 zemlje svijeta, među kojima i mlađi pioniri zagrebačkog Dinama.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Već treću godinu zaredom Gazprom uoči finala najatraktivnijeg klupskog nogometnog natjecanja dovodi djecu iz svih krajeva svijeta kako bi složno promicali ideju zajedništva, tolerancije i uvažavanja kroz aktivno bavljenje sportom.

Forum je kulminirao predstavljanjem Kupa devet vrijednosti, nagrade koja se od ove godine po prvi puta glasovima svih mladih sudionika dodjeljuje nogometnom klubu Uefine Lige prvaka koji, po mišljenju djece, svojom praksom na najbolji način promovira vrijednosti projekta (prijateljstvo, jednakost, pravednost, zdravlje, mir, predanost, pobjedu, tradicije i čast). Tako je ovogodišnji pobjednik Lige prvaka, španjolska Barcelona, uz krov Europe, ujedno premoćno osvojila i titulu Kupa devet vrijednosti ponajprije zbog inicijativa kojima podržavaju i razvijaju nogomet među mladima te pomažu mladim nogometašima iz zemalja u razvoju.

Po završetku samog Foruma gdje su sudionici imali prilike upoznati ambasadora projekta, nogometnu legendu Franza Beckenbauera kao i ostale poznate nogometaše koji podržavaju projekt, sudionici su se uputili na berlinski Olympiastadion kako bi uživo gledali svoje sportske idole u finalu Uefine Lige prvaka.

"Projekt NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO može se pohvaliti nevjerojatnom dinamikom: redovito se uvode nova događanja i inicijative, te je vidljiv jasan napredak. Prije tri godine djeca su definirala vrijednosti projekta, a 2014. godine ustanovljen je Dan nogometa i prijateljstva, baš kao i službeni simbol programa – Narukvica prijateljstva – koju danas nose djeca i odrasli iz 26 različitih zemalja. Ovogodišnja novost je Kup devet vrijednosti koji djeca dodjeljuju odraslima za njihova dobra djela. Na taj način djeca pronalaze prave uzore, a odrasle se potiče na daljnju realizaciju društveno odgovornih projekata. Riječ je o sjajnoj inicijativi i ja je s ponosom podržavam", izjavio je globalni izaslanik programa NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO Franz Beckenbauer.

Uz brojne aktivnosti koje su se u sklopu projekta provodile uoči finala Lige prvaka održan je i međunarodni turnir u uličnom nogometu, gdje su mladi Dinamovci, usprkos dobroj partiji, u četvrtini finala zaustavljeni od švicarskog Züricha, finalista turnira. No, uz novostečene prijatelje i uzbuđenje oko finala Kupa prvaka, mjesta za tugu nije bilo.

"U protekle tri godine broj zemalja sudionica u projektu NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO se utrostručio, a molbe za sudjelovanje nastavljaju stizati. Godine 2015. projektu su se pridružile i azijske zemlje pa se događanja vezana za NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO sada održavaju diljem Euroazije. Osim toga, svake godine sve više ljudi promiče vrijednosti projekta. Golemo zanimanje za projekt NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO te podrška svjetske sportske zajednice dokazuju kako je projekt važan i potreban, te da smo izabrali pravi način obrazovanja mlađih generacija o kojima ovisi naša budućnost", istaknuo je predsjednik Upravnog odbora kompanije Gazprom Alexey Miller.

Samo događanje u Berlinu okupilo je ukupno 670 sudionika, a svoju potporu projektu dalo je više od sto tisuća djece i odraslih diljem svijeta, uključujući i niz poznatih sportaša i umjetnika. Događanja tijekom Foruma pratilo je oko 200 predstavnika svih većih svjetskih medija, ali i 24 mlada novinara iz Europe i Azije koji su sudjelovali u radu Međunarodnog dječjeg press centra, među kojima i 14-godišnji Filip Marčec, hrvatski pobjednik natječaja za najboljeg mladog sportskog novinara.

Pozadina projekta

Međunarodni dječji društveno odgovorni projekt NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO provodi se u okviru globalnog društveno odgovornog programa pod nazivom 'Gazprom for Children' (Gazprom za djecu). Cilj projekta jest razvoj omladinskog nogometa te promicanje prijateljstva među djecom iz različitih zemalja svijeta. Ključne vrijednosti koje podržavaju i promiču sudionici projekta su prijateljstvo, jednakost, pravednost, zdravlje, mir, predanost, pobjeda i tradicije. Globalni ambasador projekta je svjetski poznata nogometna zvijezda Franz Beckenbauer.

Ključni događaj projekta je Međunarodni dječji forum NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO, koji svake godine okuplja igrače u dobi od 12 do 14 godina iz najboljih nogometnih klubova. Ključne vrijednosti projekta osmislili su mladi izaslanici iz osam europskih zemalja tijekom Prvog foruma koji je održan 25. svibnja 2013. godine u Londonu. Drugi forum održan je u razdoblju između 23. i 25. svibnja 2014. godine u Lisabonu, a ugostio je predstavnike 16 različitih zemalja.

Tijekom Foruma NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO mladi nogometaši će imati priliku razgovarati sa svojim prijateljima iz drugih zemalja te s poznatim sportašima i umjetnicima. Nakon Foruma svi sudionici već tradicionalno odlaze na završnu utakmicu Uefine Lige prvaka.

Gazprom je globalna energetska kompanija koja se bavi geološkim istraživanjima, proizvodnjom, transportom, skladištenjem, obradom i prodajom plina, plinskog kondenzata i nafte, prodajom plina kao pogonskog goriva za motorna vozila, te proizvodnjom i prodajom topline i električne energije.

Gazprom svoju misiju vidi u pouzdanoj, učinkovitoj i uravnoteženoj opskrbi potrošača prirodnim plinom te drugim izvorima energije i njihovim derivatima. Kompanija drži vodeće pozicije u ruskom energetskom sektoru i jedna je od najvećih ruskih proizvođača nafte.

Osim toga, Gazprom posjeduje najveće svjetske rezerve prirodnog plina. Udjeli kompanije u svjetskim i ruskim rezervama plina iznose 17 odnosno 72 posto. Istovremeno je odgovorna za 13 posto svjetske proizvodnje plina te 73 posto one ruske. Trenutno aktivno provodi projekte čiji je cilj eksploatiranje plinskih resursa poluotoka Jamal, arktičkog pojasa, istočnog Sibira te Dalekog Istoka, kao i eksploatacija ugljikovodika te proizvodni projekti u inozemstvu.

Osim aktivnom poslovnom razvoju, Gazprom golemu pozornost posvećuje i društveno odgovornim projektima. Kompanija tako podržava niz sportskih organizacija i događanja u Rusiji i svijetu. Između ostaloga, Gazprom je službeni partner Uefine Lige prvaka te pruža podršku Uefinu Superkupu, kao i brojnim svjetski poznatim nogometnim klubovima, uključujući njemački Schalke 04, britanski Chelsea i srbijansku Crvenu Zvezdu.

Gazprom je stalni sponzor nogometnog kluba Zenit, hokejaških klubova SKA (Sankt Peterburg) i Avangard (Omska oblast), odbojkaškog kluba Zenit-Kazan te teniskog turnira St. Petersburg Open. Osim toga, kompanija godišnje sufinancira natjecanja u ritmičkoj sportskoj gimnastici, odbojci, šahu i biatlonu, kao i razna druga sportska natjecanja. U zemljama u kojima posluje, Gazprom redovito održava i tzv. Spartakijade za odrasle i djecu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider