Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"Imam pravo na stav"

Mostov zastupnik radi za HNS i već je bio kažnjavan jer je ukazivao na anomalije

Zakon o sportu i dalje je vruća tema, a posebno je zanimljivo tko je ukazao na neprovođenje istog.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Mostov saborski zastupnik Maro Kristić poslao je ovog tjedna poruku koalicijskim partnerima, HDZ-u, kako očekuju profesionalno kadroviranje u budućem Uredu za sport.

No, poruku je neizravno poslao i Hrvatskom nogometnom Savezu, prozivajući ih za neprovođenje Zakona o sportu. HNS je žurno reagirao, a najzanimljiviji dio priče je to što je Maro Kristić dugogodišnji član HNS-a. No, nije prvi put da diže glas protiv te institucije.

Sprema li se neko novo vrijeme za hrvatski sport? Mostovci kažu da! Njihov saborski zastupnik, Maro Kristić sadašnji je predsjednik jedne od sudačkih komisija, a jučer je HNS prozvao za neprovođenje Zakona o sportu.

"Ja sam dugogodišnji nogometni sudac i sportski djelatnik i uvijek sam se ponašao na način da sam upućivao na anomalije u sportu, zbog toga sam bio i kažnjavan", izjavio je Kristić za Dnevnik Nove TV.

"Ponosan sam na kaznenu prijavu u znak odmazde"

Odnosi se to na situaciju s prijavom bivšeg tajnika nogometnog saveza dubrovačko-neretvanske županije, Joze Ostojića. Bila su to vremena famozne Štimčeve skupštine, nevažečih listića, proceduralnih pogrešaka. Kristić kaže, nakon svega je završio s kaznenom prijavom.

"U znak odmazde podigao je jednu kaznenu prijavu, to je privatni proces koji se vodi protiv mene. U tom privatnom procesu sam već bio oslobođen, nisam ništa sporno napravio i izuzetno sam ponosan na taj čin."

Kao predsjednik Sudačke komisije ne prima honorar od HNS-a te ne vidi razlog zašto ne bi kritizirao instituciju u čiji je rad uključen.

"Ja valjda imam pravo iznositi svoje stavove. Živimo u 21. stoljeću i ne vidim razlog zašto bi se ja morao povinuti politici kakvu oni vode, zapravo jednoj poslušničkoj politici."

HNS je u utorak reagirao na prozivke MOST-a.

"Mi bi stvano voljeli čuti na koje to stavke Zakona, Mostovci ili netko drugi kada kažu da mi ne poštujemo Zakon o sportu. Koje to stavke zakona mi ne poštujemo", pita se glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak.

HNS je pravno dobro potkovan

I koliko god to mnogima ne odgovara, HNS je pravno dobro potkovan jer Zakon o sportu nije napisan dovoljno dobro. Ako se neki članak ili stavak može tumačiti na više načina, on nije dobar. No, nije hrvatski sport samo nogomet. Problemi su puno dublji, a počinju na školskim i lokalnim razinama, tamo se najbolje vidi nefunkcioniranje sustava.

"Da je ovo povijesni trenutak za Hrvatsku i da će se osnivnjem ovog Ureda za sport izdvojiti na poziciju koju zaslužuje, da će biti samostalan i da o njemu treba skrbiti na najbolji mogući način", poželio je Kristić.

Tko god zasjedne na čelo Ureda za sport, očekuje ga puno posla misli li unijeti promjene. A trebalo bi početi od temeljnih stvari, a to je npr. činjenica da sve manje djece sudjeluje u sportskim aktivnostima. Nijedna Vlada do sada nije se uspjela ozbiljno uhvatiti u koštac s mnogobrojnim problemima. A sportaši su ionako već oguglali na obećanja, tapšanja i priče o boljoj budućnosti.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider