Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Izvan zakona

Predsjednik Hajduka podnosi prijavu protiv HNS-a

Predsjednik Uprave Hajduka Marin Brbić najavio je podnošenje prijave Sportskoj inspekciji protiv Hvatskog nogometnog saveza.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Predsjednik Uprave Hajduka Marin Brbić najavio je podnošenje prijave Sportskoj inspekciji protiv Hvatskog nogometnog saveza (HNS) jer, po njegovom tumačenju, tijela Saveza djelovat će nezakonito nakon što HNS nije ništa poduzeo na usklađivanju svoje djelatnosti sa Zakonom o izmjenama i dopunama zakona o sportu koji stupa na snagu u utorak 9. veljače ove godine, a kojeg je Sabor RH usvojio u srpnju 2015. godine.

Novinari su u ponedjeljak pitali Brbića što očekuje od Zakona o izmjenama i dopunama zakona o sportu, a on je odgovorio kako ne očekuje ništa jer ni na županijskim razinama niti na nacionalnoj razini struktura HNS-a nije ništa napravljeno na primjeni odredbi tog zakona.

"Sada su na potezu državni organi, odnosno Sportska inspekcija i ministartsvo znanosti, obrazovanja i sporta. Hajduk će reagirati i prijavit ćemo sportskoj inspekciji da nisu ispoštovani zakoni Republike Hrvatske i da sva tijela HNS-a sada djeluju izvan zakona," istaknuo je Brbić.

Zakonom o izmjenama i dopunama zakona o sportu zagovara se transparentnije i financiranje sportskih kolektiva i podizanje standarda za dužnosnike u sportu, te da utjecaj lokalnih, to jest županijskih nogometnih saveza ovisi o rangu natjecanja pojedinih klubova iz svake od županije.
U srpnju na sjednici Sabora se prije prihvaćanja ovog zakona vodila oštra polemika između zstupnika SDP-a i Hrvatske narodne stranke (HNS) koji su s jedne strane podržavali prihvaćanje tog zakona i zastupnika HDZ-a s druge strane koji su mu se protivili.

Tom prigodom je Franjo Lucić (HDZ) optužio SDP i Hrvatsku narodnu stranku da pišu zakon protiv ljudi koji rade u sportu i da ih "svojim uredbama žele silom maknuti."

"Vi pišete zakon protiv Dinama, protiv Hrvatskog nogometnog saveza, protiv Zdravka Mamića. To treba izričito reći. Može vas biti sramota. Uništavate hrvatski sport, ali nećete uspjeti i uništiti ljude koji su pridonijeli razvoju hrvatskog nogometa," poručio je tada oštro sa sabirske govornice Lucić.
Srđan Gjurković (HNS) odgovorio je Luciću da brani Hrvatski nogometni savez jer brani HDZ, koji ondje ima 11 od 17 članova Izvršnog odbora.
"Neka javnost zna tko je protiv uvođenja reda i transparentnog financiranja," dodao je Gjurković.

Nastavi čitati