Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Englezi nezadrživi

Strašne cifre: Manchester prekinuo Realovih 11 godina dominacije

Kraljevski klub godinama je bio neprikosnoven, ali Crveni vragovi su sad ugrabili prvo mjesto.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Engleski Manchester United prestigao je europskog prvaka Real Madrid i postao nogometni klub s najvećim prihodom na svijetu dosegnuvši rekordnih 735 milijuna dolara na kraju prošle sezone.

Podatak je to konzultantske kuće Deloitte objavljen u četvrtak.

Real Madrid je prvo mjesto držao posljednjih 11 godina no dvadeseterostruki prvak Engleske je zahvaljujući komercijalnim ugovorima povećao iznos novca u sezoni 2015./16.

Madridski klub, za kojeg igraju hrvatski igrači Luka Modrić i Mateo Kovačić, pao je na treće mjesto dok je na drugom aktualni španjolski prvak Barcelona za koju nastupa hrvatski vezni nogometaš Ivan Rakitić. Na četvrtom mjestu je njemački Bayern, a na petom Manchester City.

Ukupni prihodi, koji ne uključuju novac od prodaje igrača, porasli su 12 posto u odnosu na prethodnu sezonu te iznose 7.4 milijarde eura uzmu li se u obzir ukupni iznos vodećih dvadeset klubova.

Uskoro svi klubovi iz Premierlige među TOP 30

Pet od prvih deset klubova na listi dolaze iz Engleske što pokazuje kako su ondje najbogatiji klubovi. Tim Bridge, direktor Deloittea, rekao je kako bi iduće sezone svi engleski prvoligaši mogli ući na listu od 30 klubova s najvećim prihodima zahvaljujući 5.1 milijardi funti vrijednom ugovoru o televizijskim pravima koji je ove sezone stupio na snagu.

"Ova naša lista 'La Money League' pokazuje financijsku moć Premierlige", rekao je Bridge.

"Pojavljivanje Leicestera na njoj dokazuje da uspjeh na terenu bilo kojeg engleskog kluba otvara mogućnost ulaska na listu od 20 klubova po visini prihoda".

Samo je još jedna španjolska momčad, Atletico Madrid, ušla na listu 20 klubova. Tri su kluba iz Njemačke te tri iz Italije predvođena Juventusom koji zauzima deseto mjesto. PSG kao jedini francuski klub nalazi se na šestom mjestu gdje je pao s četvrtog. Listu od 20 klubova zatvara ruski Zenit iz Sankt Peterburga.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider