Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Opsesija ne prestaje

Pakleni plan Cityjevih šeika: 413 milijuna eura za tandem iz snova!

Najbolji igrač i jedan od najboljih trenera današnjice moraju biti dovedeni na Etihad kako bi se osvojila Liga prvaka, smatraju vlasnici Cityja.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ne samo Josep Guardiola nego i Lionel Messi - to je pakleni plan vlasnika Manchester Cityja, šeika Mansoura i Khaldoona Al Mubaraka, koji u najkraćem mogućem roku žele osvojiti Ligu prvaka. Da bi ostvarili san zacrtan prije preuzimanja Manchester Cityja u ljeto 2008., zaključili su da moraju presaditi djelić Barcelone na Etihad.

Prije tri i pol godine zaposlili su dvojicu ključnih operativaca iz Guardioline ere na Camp Nouu, Ferrána Soriana i Aitora Begiristaina, na mjestima izvršnog direktora i direktora nogometa. Nakon pripreme klupske strukture za najveća dostignuća, preostaju im samo dvije 'sitnice.

Još moraju popuniti ostale kućice križaljke s najboljim kadrovima: trenersku s Pepom i igračku s Messijem. S tandemom 'Pepssi', uvjereni su, pokorit će nogometni planet – a možda uspiju sklopiti i raskošni sponzorski ugovor s proizvođačem osvježavajućih pića.

Josep Guardiola je znatno bliži Cityju nego Messi. Bayernov je trener, čiji ugovor istječe 30. lipnja, povjerio se navodno prijateljima da će mu sljedeća postaja biti Premierliga.

Guardioli dva milijuna eura mjesečno?!

U konkurenciji Manchester Uniteda, Cityja, Chelseaja i Arsenala, čini se da su Građani s Etihada odnijeli pobjedu u trci za najprestižnijeg trenera današnjice. Engleski izvori tvrde da je katalonski stručnjak već krajem studenog potpisao za Manchester City i da će idućeg ljeta naslijediti Manuela Pellegrinija.

City je uvjerio Guardiolu s nevjerojatnom ponudom od 24 milijuna eura godišnje koja bi ga učinila najbolje plaćenim svjetskim trenerom.

Guardiola je tip koji planira dugoročno i ne odlučuje naprečac. S Bayernom je dogovorio suradnju u prosincu 2012., sedam mjeseci prije preuzimanja dužnosti. Bavarci su mu nedavno predočili ponudu novog ugovora, koja uključuje i potpunu kontrolu nad sportskim dijelom klupskog poslovanja. Pep ga nije potpisao, što govori u prilog zaključku da ne kani ostati na Allianz Areni.

Šeici traže popust kod Barce

Dok je Guardiolin angažman isključivo pitanje pregovora Cityja i trenera, otkup Messijeva ugovora mnogo je teži zadatak. Argentinca s Barcelonom vezuje odštetna klauzula od 250 milijuna eura, no šeik Mansour bin Zayed al-Nahyan vjeruje da bi se s Kataloncima mogao pogoditi i za 170 milijuna.

Barca je dva mjeseca igrala gotovo besprijekorno bez svoje desetke zahvaljujući uspješnom prelasku na sustav s četiri vezna i Neymaru i Suárezu, koji su odradili i Messijev dio posla.

Cityjevi su se izaslanici navodno susreli s Messijevim zastupnicima obećavši mu basnoslovnu plaću od 57 milijuna neto – gotovo trostruko više od 20 milijuna koje prima u Barci. Ni to ne mora biti dovoljno bude li se Messi osjećao udobno i cijenjeno ondje gdje jest, no Arapi nedvojbeno računaju da će malom čarobnjaku dozlogrditi sudski proces koji protiv njega vodi porezna uprava, zbog nekoliko utajenih milijuna eura, koliko bi u Engleskoj zarađivao svakog mjeseca.

City našao jokera za financijski fair-play

Otkad ga je šeik Mansour kupio prije više od sedam godina, City je kupio 46 pojačanja u vrijednosti od 980 milijuna eura počevši s Robinhom do ljetošnje prinove Raheema Sterlinga. Šoping će se nedvojbeno nastaviti jer idućeg ljeta na snagu stupa novi televizijski ugovor između Premierlige i Sky and BT Sporta vrijedan 7 milijardi eura za svaku od iduće tri sezone.

To znači da će svaki klub najvišeg engleskog nogometnog razreda po sezoni uprihoditi 350 milijuna eura. To će ionako bogatom Cityju omogućiti da svlada prepreku u vidu UEFA-ina financijskog fair playa, koji brani klubovima da troše više nego što zarađuju. Zaštićeni tako uvećanim prihodima, Građani bi mogli uklopiti Messijevu odštetu i plaću u propise koje je 2009. progurao šef Uefe Michel Platini.

City se upravo osnažio još jednim adutom koji će mu pomoći da ostvari plan stvaranja najskuplje momčadi u povijesti. Šeik Mansour objavio je da je prodao 13 posto udjela u holdingu City Football Group (CFC) China Media Capitalu (CMC), konzorciju u vlasništvu kineske države, za 350 milijuna eura.

Guardiola i Messi koštali bi City 413 milijuna eura na tri godine, računajući i 170 milijuna eura odštete Barci za Argentinca. Budu li Katalonci tražili maksimalne četvrt milijarde, iznos će se popeti na 493 milijuna. S novim prihodima, Građani će biti sposobni pokriti taj trošak – i još će im ostati.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider