Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
a to nije ni sve

Mamić trlja ruke, Dinamu od UEFA-e stiže pravo bogatstvo: Evo točno koliko i zašto

Ulaskom u Ligu prvaka zagrebački je Dinamo već sad zaradio golemu količinu novca.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Lakše se diše u maksimirskoj loži, Dinamo nakon tri godine opet igra najelitnije nogometno klupsko natjecanje. Božica Fortuna (Molde, ispadanje nositelja, ždrijeb play-offa) igrala je veliku ulogu u ovogodišnjim kvalifikacijama i pomogla Modrima da oko vrata nose VIP akreditaciju euro nogometa.

Liga prvaka se vraća na Maksimir: Dinamo pregazio Albance i s igračem manje!

Liga prvaka donosi ugled, ali što je još važnije, ogroman novac. Ovo je bila najbolja prilika za ulazak u elitu jer su se nagrade koje isplaćuje UEFA drastično povećale baš od ove sezone. Za sam ulazak u skupine Lige prvaka čak 40% u odnosu na prošlu godinu.

Modri su već inkasirali 700 tisuća nakon 2. i 3. pretkola, a od večeras su bogatiji za dva milijuna eura koliko pripada pobjedniku play-offa. Zanimljivo, Albanci će dobiti tri milijuna eura kao poraženi, ali…

Osim tih 2,7 milijuna eura, Dinamo će od UEFA-e za ulazak u skupinu Lige prvaka dobiti nevjerojatnih 12 milijuna eura (prošle sezone dobivalo se 'samo' 8,5). Dakle, ukupno će hrvatski prvak zaraditi čak 14,7 milijuna eura!

Skoro 15 milijuna eura, a to nije sve

Ovu ogromnu svotu Dinamo može povećati ako ove sezone bude imao više uspjeha nego 2011. i 2012. godine. Te dvije sezone u nogometnoj eliti neće se pamtiti po dobrome, jer su Modri u 12 utakmica uspjeli osvojiti tek jedan jedini bod. Ove sezone za taj bod bi dobili još pola milijuna eura, a za eventualnu pobjedu čak 1,5 milijuna!

Ako Dinamo doživi proljeće u Europi, koje čeka skoro 'pola stoljeća', na njegov bi račun sjelo dodatnih 5,5 milijuna eura. Novci su to od kojih bi Modri živjeli nekoliko godina, ali već sad čelnici kluba trljaju ruke. Zarađenih skoro 15 milijuna eura spasit će klub novih kredita koji su bili dizani prošlih godina. Visoke plaće Dinamovih zvijezda mogu se financirati ili velikim transferima ili Ligom prvaka, jer novac građana nije dovoljan da se bez zaduživanja održi ovakvo stanje.

Liga prvaka je velika prilika i da mnogi igrači dođu u najbolji mogući izlog. Marko Pjaca već sad oduševljava skaute mnogih europskih velikana, a što će tek biti ukoliko bljesne u neki utorak ili srijedu pred cijelom Europom. Naravno, brojni legionari u plavom dresu bit će motiviraniji i morali bi pružati bolje predstave. Baš sve je ljepše od večeras na Maksimiru.

Sve to za zagrebački klub znači život kakav je dosad poznavao. Jedino ovaj put ne smije veća za napucavanje kao što je bio dosad. Preskupa je to momčad (oko 50 milijuna eura po Transfermarktu) da se ponove onakvi debakli od prije tri, četiri godine.

Koliko UEFA nagrađuje u Ligi prvaka:

1. pretkolo – 200 000 eura

2. pretkolo – 300 000 eura

3. pretkolo – 400 000 eura

poraženi u play-offu – 3 milijuna eura

pobjednik u play-offu – 2 milijuna eura

ulazak u skupinu Ligu prvaka – 12 milijuna eura

pobjeda u skupini Lige prvaka – 1,5 milijun eura

remi u skupini Lige prvala – 500 tisuća eura

ulazak u osminu finala – 5,5 milijuna eura

ulazak u četvrtfinale – 6 milijuna eura

ulazak u polufinale – 7 milijuna eura

poraženi u finalu – 10,5 milijuna eura

pobjednik Lige prvaka – 15 milijuna eura

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider