Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nevjerojatna priča...

Mala zemlja koja je dala Gulitta, Rijkaarda, Davidsa i Seedorfa želi na SP

Postoje zemlje na čiji vam spomen odmah napamet pada nogomet.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

To je u prvom redu Brazil, ali za njim ne zaostaje puno ni, vjerovali ili ne, Surinam, država koja ima velike planove za Svjetsko prvenstvo 2018. godine...

Riječ je o najmanjoj državi u Južnoj Americi, koja je do 1975. godine bila nizozemska kolonija - Nizozemska Gvajana. Nizozemci su jako dugo crpili resurse koje posjeduje Surinam, no malo tko zna da su možda i najveću korist dobili u - nogometu!

U Surinamu su rođeni nizozemski nogometni velikani poput: Ruuda Gullita, Franka Rijkaarda, Edgara Davidsa, Clarencea Seedorfa, Ryana Babela, Arona Wintera, Patricka Kluiverta, Jimmyja Floyda Hasselbainka... Naime, Nizozemska je u svoju koloniju u 16. i 17. stoljeću dovodila robove iz Afrike.

No, Surinam si je sam kriv što već dosada nije imao pravu nogometnu reprezentaciju. S obzirom da je Nizozemska daleko bolja zemlja za nogometni razvoj, mnogi su se odlučili za odlazak iz rodnog Surinama. Država je takvim nogometašima zabranila povratak, odnosno igranje za reprezentaciju. Svi spomenuti igrači su doživjeli tu sudbinu.

Zakon je i dalje na snazi, no Vlada Surinama uskoro će razgovarati o promjenama. Ukoliko se izglasa da se dozvoljava nastup za reprezentaciju igračima koji za kruh zarađuju u inozemstvu, tada bi, za početak, za Surinam mogli nastupati Kelvin Leerdam (branič Vitessea), Donovan Slijngard (branič Cambuura) i primjerice Milano Koenders (stoper Heracles).

Neki od spomenutih igrača vjerojatno će nastupiti za Surinam 26. prosinca, kada je na rasporedu prijateljska utakmice protiv Trinidada i Tobaga. Upravo je to reprezentacija protiv koje će se Surinam u budućnosti boriti za plasman na Svjetsko prvenstvo, jer će kvalifikacije igrati u CONCACAF federaciji koja okuplja zemlje Sjeverne i Centralne Amerike, te Karipskog otočja. Svjetsko prvenstvo u Brazilu je iza nas, no Surinam ima plan izboriti Mundijal u Rusiji, za malo manje od četiri godine.

Iako je površinom tri puta veći od Hrvatske, Surinam ima svega 560 tisuća stanovnika, ali sjajan nogometni talent. Kako se u brazilskim favelama mogu vidjeti brojni nogometni talenti, tako se i u Surinamu može vidjeti mnoštvo djece kako bosonoga naganjaju loptu po prašini. Vjerojatno se među njima krije novi Gullit, Rijkaard ili Kluivert, a hoće li ovoga puta Surinam biti pametniji i pokušati zadržati svoje sinove, to ćemo saznati uskoro...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider