Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Korupcija, kriminal...

Pozadina Messijeva umirovljenja: Borba protiv Argentinskog nogometnog saveza?

Najbolji svjetski nogometaš gomilao je nezadovoljstvo koje je kulminiralo početkom ovog tjedna.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Zbogom reprezentaciji koje je nakon poraza u finalu Copa Americe odaslao Lionel Messi i dalje je glavna tema sportskih medija diljem svijeta.

Početni šok zbog njegove odluke da tek što je navršio 29 godina zaključi reprezentativnu priču zamijenila su pitanja o razlozima zbog kojih se odlučio na takav potez.

Nije nikakva tajna da je u Messiju nezadovoljstvo tinjalo jako dugo za što postoji nekoliko objektivnih razloga.

Gaučosi (pre)dugo bez velike titule

Već tradicionalno velika očekivanja Argentinaca dodatno su porasla kad se Lionel Messi isprofilirao u najboljeg nogometaša svijeta. Tim više što od Copa Americe 1993. nisu osvojili ništa vrijedno spomena.

Pritisak na Messiju je bio golem, Argentinci su mu, kako mediji tako i navijači, godinama spočitavali da u reprezentaciji nije ni sjena igrača koji u Barceloni hara europskim nogometom. Na sve to nadovezala su se i tri bolna udarca u situaciji kad je došao u Rim, ali papu vidio nije.

Messi je s Argentinom finale Svjetskog prvenstva izgubio u 113. minuti, a Čile se pokazao kobnim i prošle i ove godine na Copa Americi, oba puta na penale. I to je otprilike sve od onog što smo i ranije znali.

Korupcija, kriminal i kaos u argentinskom nogometu

Međutim, postoji još nekoliko okolnosti zbog kojih je Messi povukao ovakav potez, a jedna je posebno zanimljiva.

Dio svjetskih medija piše kako je Messi razočaran korupcijom u Argentinskom nogometnom savezu (AFA) kojem je na ovaj način htio poslati jasnu poruku jer nije uopće upitno na čiju će stranu javnost stati i tko se mora povući u sukobu između velikog Lea i ljudi koje godinama drmaju nogometom u Argentini.

Nedavno je bivši predsjednik AFA-e Julio Grondona zajedno s još nekoliko predsjednika argentinskih klubova osumnjičen za namještanje utakmice.

Koliko je kaotično stanje u klupskom nogometu u Argentini najbolje otkriva podatak da dva najveća kluba - Boca Juniors i River Plate - pokušavaju osnovati vlastitu ligu jer sadašnja, pod okriljem AFA-e, ne funkcionira zbog niza razloga (financijski loše stanje, 'mutni' tipovi na rukovodećim funkcijama...).

Hoće li se vratiti?

Teorija koja kaže da će se Messi vratiti u reprezentaciju ukoliko se stanje sredi uopće nam ne zvuči nezamislivo.

Koliko god ga legendarni Jorge Valdano opravdavao i imao razumijevanja za pritisak i frustracije koje su se nakupile, jasno je koliko bi Messiju značio eventualni naslov svjetskog prvaka u Rusiji za dvije godine. Bila bi to kruna jedne grandiozne karijere, ali i nesvakidašnje životne priče dječaka koji je u Španjolskoj dobio lijek bez kojeg nikad ne bi bio to što je danas i koji se istoj toj Španjolskoj uredno zahvalio na pozivu da im se priključi.

"Argentina, isključivo me Argentina zanima", zborio je Messi. Argentinci se nadaju da će ovakve riječi čuti i za nekoliko mjeseci, uoči nastavka kvalifikacija za SP.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider