Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ovo ih još boli

Leicester sanja osvetu: Već su igrali s Atleticom i skandalozno ispali

Nevjerojatno zvuči podatak da je Leicester u četiri europska izleta u klupskoj povijesti tri puta naletio na Atletico Madrid. Zadnji susret prije 20 godina obilježile su kontroverze koje navijači Leicestera i danas pamte.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ne računajući manja i ''nebitna'' natjecanja poput Anglo-talijanskog kupa, Leicester je u cijeloj svojoj povijesti samo četiri puta izlazio na europsku scenu. Gotovo nevjerojatno stoga zvuči podatak da su čak tri puta naletjeli na Atletico Madrid - prvi put davne 1961. u ugašenom Kupu pobjednika kupova, dok je treći na rasporedu u ovogodišnjoj Ligi prvaka. Međutim, najviše se pamti onaj drugi koji i danas boli navijače Leicestera.

Bilo je to godine 1997., a Leicesteru je osvajanje Liga kupa omogućilo nastup u tadašnjem Kupu Uefa. Već u prvom krugu izvukli su Atletico Madrid, klub koji je u to vrijeme pod vodstvom kontroverznog Jesusa Gila, čovjeka koji je skupim pojačanjima nastojao prekinuti dominaciju Barcelone i Real Madrida. To im je pošlo za rukom 1996. kada su osvojili dvostruku španjolsku krunu.

Bio je to sudar pravih nogometnih ikona. Atletico je u sastavu imao imena poput legendarnog Christiana Vierija, vratara Moline, omalenog Brazilca Juninha i Čeha Radeka Bejbja, a s klupe ih je predvodio srpski stručnjak Radomir Antić. Leicester je vodio Martin O'Neill, a plavi dres nosili su igrači poput Neilla Lennona i tada lokalnog 19-godišnjeg talenta, a kasnijeg kultnog premierligaškog igrača Emilea Heskeya.

Francuski sudac ugasio euforiju u Leicesteru

Prva utakmica odigrana je u Madridu; bio je to prvi Leicesterov europski nastup nakon 35 godina u kojem su izgubili 2:1 protiv skupe i razvikane španjolske momčadi. Dovoljno da se u Leicesteru stvori euforija koju će ugasiti francuski sudac Remi Harrel.

Prvo poluvrijeme je završilo bez golova, a u drugom je nakon sat vremena isključen Atleticov Juan Lopez nakon grubog prekršaja nad Heskeyem. Bila je to odlična prilika za Leicester, ali samo nekoliko minuta kasnije kontroverzna odluka je okrenula vodu na Atleticov mlin.

Leicester je izborio slobodni udarac u opasnoj zoni, a Garry Parker je pokušao iznenaditi Molinu koji je još namještao živi zid. Za prerano izvedeni slobodnjak vrlo je strogo dobio drugi žuti karton koji je izjednačio brojno stanje. Kao da to nije dovoljno, Leicester je oštećen i za čisti jedanaesterac kada je u kaznenom prostoru, svega nekoliko metara od suca, srušen Muzzy Izzet.

Atletico je slavio s 2:0 i kasnije došao do polufinala, a Leicesteru je ostala bol koja traje i 20 godina nakon ovog susreta. Nevjerojatna igra sudbine ponovno je spojila ova dva kluba, a Leicester ima dodatni motiv protiv favoriziranog Atletica. Prolazak u polufinale Lige prvaka bi bio velika senzacija, ali ako je netko dokazao da je sposoban ostvariti nemoguće, to je Leicester.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider